Bernardo Parentin

oblaksunceit | hr
pocetak menijakraj menija
Anketa
Domaći uradaci

  

Vremeplov - Događaji i manifestacije

Simulacija požara i evakuacije u našoj školi
Ekipa Vatrogasne postaje Poreč i gradskog društva Crvenog križa u akciji simulacije požara i evakuacije u našoj školi
Lov na blago ulicama Rivete
Susret s maštom-izdanje 2014.
Naši mladi glumci u scenskoj igri “Storia di Pezzettino” u umaškom kazalištu
Međunarodni dan knjige za djecu i mladež
Radionica lektire povodom Međunarodnog dana knjige za djecu i mladež
Stani, osluškuj,misli
Posjet gospođe Kristine Šporčić iz Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet
„Sajam znanosti“ 2014.
Učenici viših razreda naše škole na natjecanju „Sajam znanosti“
Integrirani dan u Rijeci
Učenici viših razreda u Rijeci u kazalištu i u posjetu Muzeju djetinjstva
Maskenbal u Zajednici Talijana
Maskenbal u Zajednici Talijana u organizaciji naše škole
Četiri volontera iz agencije LDA iz Brtonigle u posjetu našoj školi
Četiri volontera iz agencije LDA iz Brtonigle u posjetu našoj školi s ciljem promicanja volonterstva među učenicima
Međunarodni dan materinskoga jezika
Obilježen kvizom Međunarodni dan materinskog jezika
Integrirani dan o prehrani
Učenici i nastavnice nižih razreda naše škole na peradarskoj farmi u Veloj Trabi i na Sajmu meda u Pazinu
Valentinovo u školi
U našoj školi obilježeno Valentinovo
Susreti za učenike 7. i 8. razreda
Magija riječi
Susret sa spisateljicom Željkom Horvat Vukelja
Pješačenje kod Lupoglava
Manifestacija „Boje jeseni“ u Novigradu
Učenici III. razreda na V. izdanju interdisciplinarne manifestacije „Boje jeseni“ u Novigradu
42. izdanje Natjecanja iz poznavanja talijanskog jezika
Tri učenika naše škole sudjelovalo je na 42. izdanje Natjecanja iz poznavanja talijanskog jezika
Europski Dan jezika
Prvi dan nastave za 17 prvašića
Zamjenica Gradonačelnika primila nagrađene učenike
Zamjenica Gradonačelnika primila je u Gradskoj palači učenike koji su se itkli u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima
Drugo izdanje Sajma znanosti
Green volley i mali nogomet u Poreču
Dan planeta Zemlja
Učenici nižih razreda u centru za prikupljanje otpada tvrtke Usluga povodom Dan planeta Zemlja
U ordinaciji dentalne medicine dr. med. Maria Fiškuša
Učenici I. razreda u posjetu ordinaciji dentalne medicine dr. med. Maria Fiškuša
Naši učenici na Sajmu cvijeća
Učenici I., II i V. razreda učestvovali su na 5. izdanju Sajma cvijeća
Integrirani dan o prehrani
Učenici nižih i viših razreda svi zajedno odradili Integrirani dan o prehrani
La magia delle parole.
Terenska nastava za VII i VIII razred
Potraga za blagom na Sv. Nikoli
Natjecanje iz talijanskog jezika
Terenska nastava u Puli
26 rujna _ Europski dan jezika
Sajam nauka
Dječja matematika
U susret upisima
U srijedu 25. travnja 2012. godine učenici VIII razreda naše škole u pratnji razrednice, profesorice Ester Grubica, bili su gosti TSŠ u Rovinju. Susret je postao uobičajen uoči upisa u srednju školu. Ravnateljica TSS-e, profesorica Ines Venier, je provela učenike zgradom Škole kako bi se bolje upoznali s njenom poviješću i sa studijskim sadržajima kroz posjet moderno opremljenim kabinetima. Gosti su imali i prilike nazočiti dvjema predavanjima, iz talijanskog jezika uz uporabu pametne ploče i iz biologije u odlično opremljenom kabinetu. Slijedio je posjet Centru za povijesna istraživanja Grada Rovinja kako bi upoznali područje rada te važne ustanove. Posjetom Rovinju učenicima su bili vrlo zadovoljni ali i pomalo zabrinuti za skorašnje upise u srednju školu.
Stihovi ne poznaju granice
Provodom Svjetskog dana pjesništva i Dana protiv diskriminacije na nacionalnoj osnovi , a u okviru projekta Djeca i mladi ne priznaju granice - Kampanja 100 ljudi 100 ćudi, u organizaciji Društva „Naša djelca“ Poreča, u srijedu 21. ožujka 2012., prvog dana proljeća, u prostorijama staroga Remonta, u Ulici Nikole Tesle, predstavila su se djeca i mladi iz Osnovne škole Poreč, Talijanske osnovne škole „Bernardo Parentin“, Srednje škole Mate Balote i polaznici nastave na albanskom jeziku. Svi su oni čitali stihove na standardnom hrvatskom jeziku, na čakavštivi, na talijanskom i na albanskom jeziku. Bila je to večer bez puno ambicija, po mjeri djece, provedena u ugodnoj i vedroj atmosferi koju može pružati jednostavnost dječjih stihovna pročitanih na jezicima koje isti osjećaju najbliskijima. Dio tog događaja bila je i Chiara Pisak, učenica VIII. razreda naše Šole, koja je uspela pronaći, među stihovnima afirmiranih pjesnika, one koji su bolje naglasili upravo principe koji su se promovirali te večeri: tolerancija, mir i prihvaćanje. Organizatori se nadaju kako će se dogodine u Projekt uključiti još više djece.
Dan materinskog jezika
Dan materinskog jezika obilježen ju u našoj školi 20 veljače prigodnim je aktivnostima. Učiteljice talijanskog i hrvatskog jezika pripremili su učenike VIII. razreda za predavanja u nižim razredima. Učenici VIII. razreda, podijeljeni u grupama od po tri učenika okušali su se u I. i II. razredu kao učitelji hrvatskog jezika te u III. i IV. kao učitelji talijanskog. Svi uključeni u prigodnim aktivnostima suglasni su u izjavi da su to bili vrlo uspješni satovi, korisno iskustvo za izazove koji čekaju osmaše, buduće srednjoškolce.
Škola plesa
U petak 24. veljače 2012. u Teatrinu Zajednice Talijana u Poreču učenici VII. i VIII. razreda naše škole pokazali su pred publikom svoj talent za ples. Naime, zahvaljujući projektu porečkog „Zdravog grada“ u suradnji s osnovnim školama i Plesnog centra „Studio“ iz Pule, naše su učenike učitelji plesa Fabris Radin i Rosemarie Miletić učili su od studenog 2011. podučavali u plesanju standardnih i latinoameričkih plesova. Svakog su petka marljivo radili u palestri naše škole. Na početku su mnogi bili skeptični ali malo pomalo su pali i posljednji otpori. Na kraju su odlučili prikazati ono što su naučili. A publika, posebno njihovi roditelji koji su ih došli vidjeti bili su doista oduševljeni. Satovi plesa su bili pomalo i mala škola ponašanja u društvu i prema vršnjacima uz međusobno poštivanje i uvažavanje. Sve u svemu stekli su korisne vještine koje će im jednoga dana itekako dobro doći.
Integrirani dan u Puli
Aktivnosti u mjesecu borbe protiv ovisnosti (15.11.-15.12.2011.)
U mjesecu borbe protiv ovisnosti u našoj su školi aktivnosti za prevenciju ovisnosti započele su radionicama koje je vodila psihologinja Škole Katerina Bartoli. U nižim razredima, od I., do IV. razredaobradila je temu „Kako unaprijediti koeziju u razredu“, sastavljajući mrežu prijateljstva pomoću igre. U višim razredima teme su bile „Moj idealni dan“ (V. raz.), „Alkoholizam i mladi“ (VI. raz.), „Alkoholizam“ (VII. raz.) i „Nasilje u međusobnim odnosima“ ( VIII. raz.).Među vanjskim suradnicima koji su se svojim doprinosom uključili u program prevencije ovisnosti ove su godine bili glasoviti psihijatar Slavko Sakoman, školska liječnica, dr. med. Daniela Puniš i med. sestra Andrea Radolović. Sakoman, voditelj Odjela za ovisnosti u KB-u „Sestre Milosrdnice“ u Zagrebu govorio je učenicima (od V. do VIII. raz.) o drogama, dr. med. Puniš je za osmaše održala predavanje „Seksualno prenosive bolesti“ a med. sestra Radolović je petašima objasnila promjene u razdoblju puberteta.
Integrirani dan na stazi Parenzane
Kako bi proveli radni na otvorenom, u doticaju s prirodom i kulturnom baštinom središnje Istre, na stazi legendarne željezničke pruge „Parenzana“, koja je od 1902. do 1935. spajala Trst i Pulu, učenici naše škole, od V. do VIII. razreda, u pratnji učitelja i profesorice tjelesne i zdravstvene kulture Anamarie Jakovčić koja je zajedno s profesoricama Kristinom Štifanić i Leom Jellenich Mancini osmislila i organizirala integrirani dan, proveli su sunčanu srijedu 16. studenog 2011. kao integrirani dan. Sišli su s autobusa u Buje odakle su pješačili, radeći povremeno vježbe za opuštanje mišića, produbljujući spoznaje o geografskim osobinama središnje Istre, razmišljajući o načinima očuvanja prirodnog okoliša da bi se zaustavili za okrjepu u Tribanu, mjestu s tipičnim kućama od sivog kamena, balkonima i vanjskim stepenicama te ostalim detaljima istarske arhitekture. Učenici i učitelji su kasnije produžili prema Grožnjanu. Hodali su zatim labirintom uskih uličica mjesta koji je u zadnjem desetljeću postao poznat po tomu što je u ljetnim mjesecima velika pozornica na otvorenom gdje se redaju, od zore do duboko u noć note jazza, klasične glazbe, gitara, glasovira i drugih glazbala. Nakon posjeta Grožnjanu, svi su ušli u autubus koji ih je odveo natrag u Poreč, zadovoljne i bogate iskustvima s putovanja.
4. izdanje Boja jeseni u Rijeci
Šešnaestero učenika III. razreda naše škole, u pratnji svoje učiteljice Romine Draghicchio Paljuh i psihologinje Katerine Bartoli, nazočili su u četvrtak 13. listopada 2011. tradicionalnoj manifestaciji „Boje jeseni“ koju po četvrti put organizira Odjel za odgoj i obrazovanje Talijanske unije u suradnji s Talijanskim narodnim sveučilištem iz Trsta. Zajedno s još dvjestotinjak vršnjaka talijanskih škola Istre i Rijeke okušali su se u interdisciplinarnim aktivnostima iz područja umjetnosti, povijesti i kulture grada na Kvarneru. Posjetili su Narodno kazalište „Ivan pl. Zajc“, bivšu Guvernerovu palaču, Muzej prirodnih umjetnosti, Gradski muzej i Park Nikole Hosta. Nakon zanimljivih gostovanja svi su se okupili u sjedištu Talijanske zajednice iz Rijeke gdje su se okrijepili. Prije kraja susreta gledali su i crtani film. Ovogodišnje izdanje nije imalo natjecateljski karakter kao što su to bila prethodna izdanja pa su zato učenici mogli uživati u gostoprimstvu domaćina na opušteniji način.
Rasplesani razredi u Školi
Veliko iščekivanje u školi u petak 7. listopada 2011. uoči početka projekta Zdravog grada iz Poreča „Rasplesani razredi“, ciklus tečajeva plesa koji je osmislio „Zdravi grad“ iz Poreča kako bi učenici VII.-ih i VIII.- ih razreda na pravilan način zadovoljili svoje potrebe za zabavom i druženjem. Trajanje tečaja, koju vode dvoje instruktora plesa iz Plesnog centra „Studio“ iz Pule,je predviđeno do 17. veljače 2012. Naši učenici koje kroz tečaj prate i njihove razrednice i još nekolicina učitelja, nakon prvih nedoumica, zdušno su prihvatili stručnu poduku, svjesni da će im i govor tijela pomoći u komunikaciji s drugima.
Aktivnosti tijekom Dječjeg tjedna
Dječji tjedan koji se ove godine obilježio od 3. do 8. listopada omogućio je učenicima naše škole, od I. do VIII. razreda sudjelovanje u mnogobrojnim ugodnim aktivnostima. U ponedjeljak 3. listopada delegaciju sastavljenu od dvoje učenika IV. i troje V. razreda, svi članovi DND-a (Društva naša djeca, primila je dogradonačelnica Nadija Štifanić Dobrilović koja je saslušala njihova mišljenja o aktivnostima koje za djecu organizira društvo. U međuvremenu su se učenici nižih razreda, u pretnji dvojih učiteljica i psihologinje Katerine Bartoli, podijelili su se u tri skupine koje su na tri različite lokacije u gradu, na Rivi, Obali Ante Šonje i na Trgu slobode slučajne prolaznike anketirali o nasilju. Učenici su marljivo prikupili kratke poruke koje su građani zapisali i njima sastavili plakat. U utorak 4. listopada učenici su preostala poruke građana o nasilju stavili u male plastične boce koje su rasporedili po crtežu u obliku simbola mira na pločniku Obale Ante Šonje. U srijedu 5. listopada za učenike nižih razreda, od I. do IV., u kazališnoj dvorani POU-a, prikazana je lutkarska predstava „Veliko putovanje malog puža“ Kazališta Zeba iz Splita. Za učenike viših razreda, od V. do VIII.,također u kazališnoj dvorani POU-a, prikazana je najnovija verzija Gulliverovih putovanja. Dvije predstave je učenicima darovao Gard Poreč. Maraton ulicama starogradske jezgre koji se trebao trčati u petak 7. listopada odgođen je zbog kiše.
Edukacija prvašića o sigurnom sudjelovanju u prometu
Kontakt policajac Miler Terzić održao je u I. razredu sat edukacije o sigurnom sudjelovanju u prometu
U okviru akcije Policijske uprave istarske ''Poštujte naše znakove'', koja se tijekom rujna provodi u školama, kao svake godine, u našu je školu došao kontakt policajac Miler Terzić i održao u I. razredu sat edukacije o sigurnom sudjelovanju u prometu. Tijekom zanimljiva sata u kojem su učenici vrlo aktivno sudjelovali, policajac je djeci objasnio faktore rizika u prometu, upoznao ih s osnovnim pravilima sudjelovanja u prometu - siguran prijelaz ceste sa i bez obilježenog pješačkog prijelaza, poštivanje svjetala na semaforu, prijevoz u osobnom automobilu, kretanje nogostupom i objasnio im radnje koje policija poduzima radi zaštite i sprječavanja ugrožavanja njihovih života. Na kraju im je podijelio reklamne letke akcije.
Topao doček u školi za 12 prvašića
Prvašići naše škole, njih 12 došli su, u pratnji njihovih roditelja, na vrijeme na prvi važni susret sa svijetom školstva. U palestri Škole priredili su im je svečani doček ravnateljica, profesorica Ester Zarli, psihologinja Katerina Bartoli, učitelji, te učenici II., III. i IV. razreda koji su u njihovu čast, uz pomoć svojih učiteljica, pripremili kulturno umjetnički program. Bila je nazočna i dogradonačelnica, profesorica Nadia Štifanić Dobrilović, uvijek vrlo bliska školi i učenicima koja je u svom pozdravnom govoru prvašićima i njihovim roditeljima naglasila potporu Grada Poreča školi nacionalne zajednice.Ravnateljica naše škole pozdravila je 12 prvašića i njihove roditelje osiguravajući im da će u ovoj školi, osim što će naučiti mnogo toga na zabavan način, i zamolila ih je da joj obećaju da će biti dobri i marljivi. Nakon pozdravnih govora, uslijedio je kulturno umjetnički program kojeg su za prvašiće pripremili učenici II., III. i IV. razreda, uz pomoć svojih učiteljica. Bilo je tu i recitacija i pjesama i plesova. Nakon svečana programa, Ravnateljica je zatražila od prvašića da se osobno predstave pred mikrofonom, a odmah poslije toga psihologinja Škole je prozvala 12 prvašića pod budnim okom njihove učiteljice, profesorice Ive Debeljuh koja je svoje nove učenike i njihove roditelje dopratila u učionicu gdje će boraviti tijekom cijele školske godine. Prvašići su: Zea Aleksić, Sebastijan Banfić, Petar Brkić, Darma Dekleva, Gloria Divjak, Antonio Jukić, Edi Nazić, Isak Palmić, Katija Prekalj, Alex Soldatić, Lucia Sorčić i Benjanim Terzić.
Svi na plaži zadnji dan nastave
U srijedu 15. lipnja 2011. učenici svih osam razreda naše škole, u pratnji učitelja, proveli su zadnji dan nastave na plaži. Učenici nižih razreda (I.-IV.) i njihove učiteljice proveli su jutro na plaži hotela Pical dok su učenici viših razreda (V.-VIII) i njihovi učitelji bili na plaži Jedro na poluotoku Brulo. Svi su proveli vrijeme plivajući, igrajući se i zabavljajući se u ugodnom društvu.
Integrirani nastavni dan I. i II. razreda
Učenici I. i II. razreda naše škole, u pratnji učiteljica Mirande Benussi Malusà e Patrizie Sfettina Jurman proveli su utorak 7. lipnja 2011. kao integrirani nastavni dan. Krenuvši iz Poreča u ranim jutarnjim satima, učenici su u autobusu poduzeća Alibi d.o.o. krenuli k Labinu gdje su se zaustavili da bi razgledali stari grad i Gradski muzej u čijim su podzemnim prostorima rekonstruirane galerije koje svjedoče o rudarskoj prošlosti Labinštine. Mogu se tamo vidjeti i strojevi i alati koje su koristili rudari. Kako je vrijeme bilo kišovito, učenici su Rašu uglavnom vidjeli iz autobusa dok im je turistički vodič objašnjavao glavne osobine glavnog trga, Lože i crkve sv. Barbare. U Eko rezervatu „Liburna“ učenici su s djelatnicima Rezervata prošetali didaktičkom stazom koja im je omogućila da upoznaju slatkovodni i bočati vodotok, močvarno stanište, podzemne vode i špilje te izvorne pasmine magaraca. Povratak u Poreč je bio u večernjim satima a dojmovi vrlo pozitivni.
Integrirani nastavni dan III. i IV. razreda
Učenici III. i IV. razreda naše škole, u pratnji učiteljica i Vilme Pulin Sirotich i Ive Debeljuh, proveli su ponedjeljak 6. lipnja 2011. kao integrirani dan. Krenuvši iz Poreča u ranim jutarnjim satima, učenici su se autobusom poduzeća Alibi d.o.o. dovezli do Ponte Portona gdje su se zaustavili kako bi pratili tok rijeke Mirne i upoznati se s njenom prošlošću trgovačkog čvorišta. Put su nastavili k Butonigi gdje su razgledali branu i umjetno jezero. U Sv. Ivanu razgledali su kompleks Istarskog vodovoda. U Kotlima su se divili izvoru rijeke Mirne, malom slapu i starom mlinu. U Pazinu su vidjeli legendarnu rijeku Dragu, povezanu s mnogim mitovima i legendama koje su tek nedavno ponovno otkrivene. Zadnja etapa putovanja bio je Ornitološki rezervat prirode „Palud“ kraj Rovinja gdje su učenici mogli upoznati i manje poznate vrste ptica. Svi su se vratili u Poreč u večernjim satima zadovoljni količinom novih spoznaja koje su naučili u samo jednom danu.
Glazbena škola u školi
Dvije profesorice Glazbene škole Slavka Zlatića iz Poreča, Vilijana Šugar i Tamara Ignjatović, gostovale su u srijedu 1. lipnja 2011. u našoj školi kako bi glazbeno educirali učenike nižih razreda. Dvije profesorice i njihova učenica Karla Sorčić, učenica III. razreda naše škole, pratile su na harmonici učenike nižih razreda (I.-IV.) koji su pjevali pjesme koje su naučili tijekom školske godine. Bila je to ugodna prigoda da se učenike motivira za upis u Glazbenu školu.
41. izdanje Atletskog mitinga u Puli
Sportski centar Uljanik u Puli ugostio je u utorak 17. svibnja 2011. 41. izdanje Atletskog mitinga za učenike talijanskih osnovnih škola Istre i Slovenskog primorja u organizaciji Odjela za sport Talijanske Unije uz potporu Narodnog sveučilišta iz Trsta. Ove godine odazvalo se svih 14 škola Talijanske nacionalne zajednice. Mladi atletičari koji su prema dobi bili podijeljeni u dvije kategorije (djevojčice i dječaci, kadetkinje i kadeti) natjecali su se u utrci na 80 m s preponama (kadetkinje i kadeti), 80 metara (kadetkinje i kadeti), 60 metara (djevojčice i dječaci), 300 metara (kadetkinje i kadeti), skoku u dalj, skoku u vis, bacanju kugle i vortexa. U poslijepodnevnim satima održane su utrke štafeta 4x60 (djevojčice i dječaci) i 4x10 (kadetkinje i kadeti). Na ovogodišnjem izdanju Atletskog mitinga najbolja je škola TOŠ-a „Giuseppina Martinuzzi“ iz Pule s 9 zlatnih, 1 srebrnom i 5 brončanih medalja. Članovi atletske skupine naše škole, koje trenira profesorica tjelesne i zdravstvene kulture Anamaria Jakovčić osvojili su sljedeće:
1.mjesto u skoku u vis – Katja Oplanić, VI. razred
2.mjesto u skoku u dalj - Mario Užila, VIII. razred
3.mjesto u utrci na 80 metara s preponama (kadetkinje) – Elisa Sošić VIII. razred
3.mjesto u štafeti 4x10 (kadetkinje) - (momčad sastavljena od Carle Mladenović i Carlotte Šegon,, VII. razredI i Fabiane Topani i Aleksandre Tuneski, VIII. razred)
Ugodan dan u znaku atletike, kraljice sportova završio je u kasno poslijepodne svečanim proglašenjem pobjednika.
22. izdanje Novigradskog proljeća
Više od tri stotine talentiranih učenika iz cijele Hrvatske učestvovalo je na 22.-om izdanju Novigradskog proljeća koje je održano od 7. do 14. svibnja 2011. u Novigradu, u prostorima OŠ-e “Rivarela” pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Među njima je bilo i dvoje učenika VIII. razreda naše škole, Michele Gerometta i Aleksandra Tuneski . Michele je tjedan dana učestvovao u radu Orchestralne radionice a Aleksandra u Grafičkoj radionici. Ovogodišnja zajednička tema bila je vatra. Na tu su temu scenici komponirali, svirali, pjevali i plesali, stvarali scenografiju, slike, fotografije i predmete od keramike, video uratke, a sve pod budnim okom 20 mentora, afirmiranih pedagoga i uspješnih umjetnika.
BOOKtiga 2011.
Od 12. do 14. svibnja 2011. održan je u Poreču Međunarodni festival pročitanih knjiga BOOKtiga 2011. Taj je festival postao brend starogradske jezgre. Osim štandova punih pročitanih knjiga koje su građani nesebično darovali u dobrotvorne svrhe ove su se godine demonstrirale stare dječje igre. Učenici nižih razreda su sa učiteljicama i knjižničarkom otišli pogledati knjige koje su se prodavale po simboličnoj cijeni od 10 kuna, probali su igrati staru igru uz obruč, igrokazom su ispričali stare dječje igre i otplesali ples u skupini. Igra uz obruč bila je vrlo zabavna. Učenici i učenice su s ne prevelikim uspjehom pokušavali u trku voziti obruč pomoću žice. Bolji su bili učenici, a najbolji pisac Mladen Kušec koji je tu igru igrao u djetinjstvu. Učenici i učiteljice su kasnije otišli i u Zavičajni muzej na Izložbu drugačijih igračaka koje su stvorile generacije djece koje nisu imale računalo nego su svoje igre sami izmišljali i izrađivali igračke.
Mini atletika
Na drugom sportskom susretu u Miniatletici za učenike nižih razreda osnovnih škola Istre, Rijeke i Slovenskog primorja, nazvanim Mini atletika, kojeg je organizirao Odjel za sport Talijanske Unije u suradnji s Narodnim sveučilištem iz Trsta u Umagu 11. svibnja 2011. sudjelovalo je šesnaestero učenika naše škole. Sportskom susretu koji se održao u palestri Sportskog centra Stella Maris odazvalo se 14 osnovnih škola s ukupno 250 učenika podijeljenih u četiri kategorije: dječaci-djevojčice (I.-II. razred) i dječaci-djevojčice (III. i IV. razred). Svaka je momčad bila sastavljena od 8 učenica i 8 učenika, od I. do IV. razreda, koji su se nadmetali u kategorijama: utrka na 40 metara, bacanje vortexa, skok u dalj s mjesta, pogađanje koša i potezanje konopa. Momčad naše škole postigla je zapažen uspjeh, ekipno je osvojila drugo mjesto s osvojena dva prva mjesta, tri druga i dva treća. Zbirka medalja naše škole je slijedeća:
2. mjesto u skoku u dalj s mjesta u kategoriji dječaka – Pietro Benussi, IV. razred
2. mjesto u potezanju konopa (momčad su sačinjavali Pietro Benussi, Roberto Giusti, Marin Martuslović, Martina Legović, Elizabet Radovan, Gloria Zdeličan, Noemi Žužić)
3. mjesto u pogađanju koša s mjesta u kategoriji dječaka – Matej Brkić, IV. razred

XV. izdanje književnog natjecanja “Laurus nobilis”
Na XV. izdanju književnog natjecanja “Laurus nobilis” čija je svečanost dodjele nagrada održana u petak 6. lipnja 2011., kao po običaju, u dvorani Istarske sabornice, među mnogobrojnom uzbuđenom djecom bilo je i četvero učenika naše škole. Prije svih Michele Škofić, učenik VIII. razreda, ovogodišnji laureat s tekstom “Činilo se da je budućnost tako daleko”. Osim nagrađenog teksta, u kategoriji uradaka na talijanskom jeziku pohvaljene su Anabell Milokanović, V. razred, za “Moja baka Elena”, Aleksandra Tuneski, VIII. razred, za “Budućnost bi trebala ostati nepoznanica” i Sara Vivoda VIII. razred, za “Jezovita večer”. Nagrađeni scenici dobili su na poklon vrlo koristan digitali fotoaparat kao i trodnevnu izlet u Zabok gdje će, s lokalnim vršnjacima i onima iz Crikvenice, biti gosti književne večeri u sklopu Dana Ksavera Šandora Gjalskog. Svi nagrađeni i pohvaljeni radovi bit će uvršteni i tiskani, kao svake godine, u zbirku PoZica.
Terenska nastava na Učki
Hladnog prijepodneva u srijedu 4. svibnja 2011. svi su učenici, od I. do VIII. razreda, krenuli su na terensku nastavu na Učku koju su osmislile profesorice Anamaria Jakovčić, Lea Jellinich Mancini i Kristina Štifanić. Učenike nižih razreda je mini-bus odveo do vrha Učke, dok su se oni viših razreda uspinjali pješice. Tijekom dana učenici su odradili raznolike aktivnosti kao što su vježbe disanja, istezanja, mjerenja atmosferskog tlaka, slikali su i prepoznavali biljke i bilježili nazive na tri jezika koje uče. Integrirali su tako nekoliko nastavnih predmeta: TZK-u, matematiku, fiziku, prirodu i biologiju i jezike.
V. izdanje manifestacije „Susret s maštom“
Dramsko-scenska skupina nižih razreda naše škole pod vodstvom učiteljice Vilma Pulin Sirotić učestvovala je u srijedu 20. travnja 2011. na V. izdanju manifestacije „Susret s maštom“ čiji je domaćin bila TOŠ-a „Edmondo de Amicis“ iz Buja. Na smotri scenskih ostvarenja na pozornici Teatrina nastupilo je 350 djece nižih razreda osnovnih škola Talijanske nacionalne zajednice Istre, Rijeke i slovenskog primorja. Učenici su glumili pred mnogobrojnom publikom gdje su sjedili i visoki uzvanici, a prije svih Renato Cianfarani, konzul Republike Italije u Rijeci, Patrizia Pitacco, viša pedagoška savjetnica za škole Talijanske nacionalne zajednice i Norma Zani, voditeljica Sektora odgoja i obrazovanja Talijanske Unije koji je i organizirao manifestaciju. Igrokaz na istarsko-venetskom narječju „Le ciacole del campanil e del cucal“ koji su izvali učenici II., III. i IV. razreda naše škole, a osmislila učiteljica Vilma Pulin Sirotić uz efikasnu scenografiju profesora Roberta Cimadora i vrlo dobro jezično i scenski izveden od učenika bio je vrlo zapažen i pohvaljen od strane visokih uzvanika koji su u njemu prepoznali primjer skrbi i poštovanja prema tradiciji.
Slikarski ex tempore u čast Dana grada Poreča
Zadnji dan nastave prije proljetnih praznika, srijeda 20. travnja 2011., protekao je za učenike nižih razreda naše škole u znaku Slikarski ex tempore kojeg je Direkcija škole organizirala u čast Dana grada Poreča, 30. travnja. Učenici četiri niža razreda (I.-IV.) otišli su, u pratnji učiteljica, u starogradsku jezgru kako bi tamo crpili motive. Mali su umjetnici proizveli vrijedna djela koja su kao glavne motive imala spomenike kulture Poreča. Tročlano Prosudbeno povjerenstvo sastavljeno od ravnateljice Ester Zarli, knjižničarke Indire Miljenović i psihologinje Katerine Bartoli imalo je tešku zadaću da izabere samo tri među svake hvale vrijednim djelima. Pobjednici natjecanja su: na prvom mjestu Rahela Peteh, IV. razred, na drugom Klara Dimitrijević, II. razred, a na trećem Elizabeth Radovan, IV. razred.
Malonogometni ženski turnir i turnir u green volleyju osnovnih škola Talijanske
Po tradiciji, naša je škola i ove godine bila domaćin Malonogometnog ženskog turnira i turnira u green volleyju osnovnih škola Talijanske nacionalne zajednice, organizirane od Talijanske Unije u suradnji s Narodnim sveučilištem iz Trsta. Profesorice tjelesne i zdravstvene kulture u našoj školi, Anamaria Jakovčić, bila je koordinatorica oba Turnira. Turniri su se odvijali na terenima Zelene Lagune pod ugodnim proljetnim suncem. Na Malonogometnom ženskom turniru učestvovalo je ukupno 7 momčadi. Malonogometna ženska momčad naše škole zauzela je 3. mjesto nakon što je pobijedila momčad TOŠ-e „Pier Paolo Vergerio il Vecchio“ iz Kopra s 3-2. U finalnoj utakmicu koju su odigrale momčadi TOŠ-e Dante Alighieri iz Izole i TOŠ-e „San Nicolò“ iz Rijeke, bolje su bile učenice iz Izole. Na Turniru iz green volleyja učestvovalo je ukupno 11 momčadi. Prvo su mjesto zauzeli učenici i učenice TOŠ-e „Galileo Galilei“ iz Umago, drugo oni TOŠ-e „Dante Alighieri“ iz Isola, a treće oni TOŠ-e „Giuseppina Martinuzzi“ iz Pule. Učenici su imali priliku proživjeti, u okružju zdravog nadmetanja, izazovne situacije i ugodna uzbuđenja.
Terenska nastava u Roču i Humu
U sunčanom jutru petka 1. travnja 2011. 16 učenika VIII. razreda naše škole, u pratnji profesorice hrvatskog jezika Ivane Benčić Hatman i vjeroučitelja Geremie Masse, posjetili su Roč i Hum u sklopu terenske nastave koju je profesorica Benčić Hatman osmislila kako bi učenicima približila početke pismenosti u Istri, nastavnu temu u VIII. razredu.Nastava je započela u Roču gdje su učenici i učitelji posjetili Tiskaru smještenu u zgradi Turističke zajednice. Tamo su svi mogli vidjeti vjernu kopiju Gutembergova „stroja“, tiskarsku prešu koja je izrađena po uzoru na prešu s vijkom korištenu za proizvodnju vina. Vodičkinja kroz Tiskaru, ljubazna gospođa Marijana, održala je učenicima predavanje o važnosti izuma tiskarskog stroja, principu njegova rada i počecima tiskarstva u Istri. Nakon posjeta Roču, učenici i učitelji zaputili su se u Hum. Autobus ih je dovezao ispred drugog spomenika u Aleji Glagoljaša, Stola Čirila i Metoda odakle su pješice nastavili Alejom do samog grada Huma. Putem su se zaustavljali pored svakog spomenika gdje su, podijeljeni u skupine, čitali referate o prikupljenom gradivu tijekom istraživanja.
Natjecanja i smotre na školskoj, općinskoj i županijskoj razini
Tijekom siječnja i ožujka 2011. godine održana su školska natjecanja iz više školskih predmeta. Glede prirodoslovno-matematičke grupe predmeta Natjecanju iz biologije pristupili su Carlotta Šegon (VII. razred), Dorotea Mirčetić, Elisa Sošić, Sara Vivoda e Teodora Zdeličan (VIII. razred). Na natjecanju iz kemije našu su školu predstavljali Carlotta Šegon i Dino Matošević (VII. razred) dok na Natjecanju iz geografije svoje su znanje pokazali Annabel i Davide Fatorić, Nino Kos, David Maglica, Mauro Uljanić (V. razred), Giacomo Corazza, Matteo Cossetto, Nikolina Paljić i Diego Žužić (VI. razred), Ruben Finderle, Ivan Gasparini, Rendy Radin (VII. razred), Michele Gerometta, Angela Purini, Michele Škofić i Aleksandra Tuneski (VIII. razred). Od svih njih najveći je uspjeh polučila učenica VII. razreda Carlotta Šegon koja se nadmetala i na Županijskom natjecanju iz biologije koje je održano u OŠ-i Jurja Dobrile u Rovinju u petak 11. ožujka 2011. Mentorica učenika je profesorica biologije i kemije Kristina Štifanić. Natjecanju iz matematike pristupili su Enrico Ghersinich, Marin Martuslović i Damian Štifanić (IV. razred) Giacomo Corazza, Matteo Cossetto i Diego Žužić (VI. razred). Najjuspješniji su bili Enrico Ghersinich, Marin Martuslović (IV. razred) i Giacomo Corazza koji su se nadmetali i na Županijskom natjecanju koje je održano 28. veljače 2011. u OŠ-i dr. Mate Demarin u Medolinu. Mentorica učenika IV. razreda je profesorica razredne nastave Iva Debeljuh, a učenika VI. razreda profesorica matematike Lea Jellenich Mancini.
Na Natjecanju iz engleskog jezika učestvovali su učenici VIII. razreda Elena Brčić, Angela Purini, Michele Škofić, Aleksandra Tuneski i Teodora Zdeličan. Najuspješnija je bila Teodora Zdeličan koja je pristupila i Županijskom natjecanju iz engleskog jezika koje je održano u utorak 15. ožujka 2011. u Srednjoj školi u Buzetu. Mentorica učenika je profesorica engleskog jezika Mirella Bulatović. Glede smotre dječjeg literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo 2011 koja je održana u Puli 21., 22. i 23. veljače 2011. u ponedjeljak 21. veljače pred publikom su se predstavili i učenici Dramske skupine naše škole Davide Fatorić (V. razred) i Giacomo Corazza (VI. razred) koji su izveli recitaciju „Zlatna koza“ Tomislava Milohanića. Mentorica učenika je profesorica hrvatskog jezika Ivana Benčić Hatman.
VI. razred u Trstu
U petak 20. ožujka 2009. učenici IV. razreda naše škole , u pratnji svoje učiteljice Ive Debeljuh, krenuli su autobusom u Trst na poučnu ekskurziju, u organizaciji Talijanske Unije i Pučkog otvorenog učilišta iz Trsta. Nakon što su stigli u Trst, svi su se uputili u Znanstveni centru "Immaginario scientifico" gdje su učenici, u kabinetima, kroz didaktične programe, mogli provoditi aktivnosti koje imaju za cilj probuditi zanimanje za znanost. U poslijepodnevnim satima učesnici ekskurzije posjetili su Gigantsku Špilju, najveću turističku špilju na svijetu. Sišli su pomoću 360 stuba da bi vidjeli očaravajući prizor: špilju osvijetljenu reflektorima koja izgleda kao dolina, toliko je prostrana.Tijekom posjeta Znanstvenom centru „Immaginario Scientifico“ i Gigantskoj Špilji učenici su fotoaparatima bilježili zanimljivosti kako bi po povratku u Poreč mogli snimljeni materijal pokazati roditeljima, rodbini i prijateljima.
Veseli Karneval na Trgu slobode
Učenici nižih razreda naše škole (I.-IV.) i ove su godine poštivali karnevalski običaj tjeranja zlih duhova zime. Zadnjeg dana Pusta, u utorak 8. ožujka 2011.,proveselili su se u mimohodu od Škole do Trga slobode gdje se svaka maskirana skupina predstavila kratkom plesnom točkom na pozornici improviziranoj na stubištu ispred crkve Sv. Marije od Anđela. Naši učenici bili su nespretni klaunovi, sanjive princeze, hrabri heroji, likovi iz dječjih romana, posuti kišom šarenih konfeta i traka. DND, organizator maškaranog utorka, poklonio je svim učesnicima fritule, tradicionalne karnevalske slastice, i voćni sok.
Na kazališnoj predstavi Talijanske drame iz Rijeke “Euridice”
Učenici viših razreda naše škole (V.-VIII.), u pratnji učitelja, bili su u petak 4. ožujka 2011 u Bujama na predstavi Talijanske drame “Ivan Zajc” iz Rijeke “Euridice”. Predstava je suvremena adaptacija klasičnog mita o Orfeju čija središnja tema je ljubav između Orfeja i Euridiki, odnosno snaga ljubavi i njena krhkost. Dramska predstava rađena po tekstu Sarah Ruhl sadrži i autubiografske crte koje oživljavaju uspomenu na njena pokojna oca s naglaskom na odnos između oca i kćerke. Režiju potpisuje Lawrence Kiiru, glazbu Darko Jurković a tekst Laura Marchig, autorica dramske adaptacije i prijevoda na talijanski jezik.
Valentinovo u Školi
U ponedjeljak 14. veljače 2011. povodom Valentinova, Dana zaljubljenih, u našoj školi je bilo vrlo živo. Učiteljice su za niže razrede organizirale literarni natječaj na temu o ljubavi. Svi su učenici učestvovali i odabir najboljih radova za prosudbenu komisiju nije bio jednostavan. Kako odlučiti koji je najbolji način za iskazati svoje osjećaje?! U svakom slučaju odabir je pao na tri rada koji su nagrađena i na tri koji su pohvaljena. Glede viših razreda za VII. organiziran je kviz koji se sastojao u slaganju poznatih parova iz područja umjetnosti, znanosti i povijesti, prepoznavanju izvođača poznatih ljubavnih pjesama, nadopunjavanju poslovica na temu ljubavnih parova i ljubavi i rješavanju anagrama. Konačni rezultat bio je da su tri ekipe od četiri imale isti broj bodova. Za VIII. razred organiziran je uzbudljiv lov na blago do te mjere da, iako su na raspolaganju imali dva školska sata, učenici su otkrili skriveno blago već tijekom prvog sata. I za VIII. razred je organiziran kviz znanja na temu ljubavi. Za sve učesnike blago i pokloni imali su oblik srca od čokolade.
Veseli Karneval na Trgu slobode
Učenici nižih razreda naše škole (I.-IV.) i ove su godine poštivali karnevalski običaj tjeranja zlih duhova zime. Zadnjeg dana Pusta, u utorak 8. ožujka 2011.,proveselili su se u mimohodu od Škole do Trga slobode gdje se svaka maskirana skupina predstavila kratkom plesnom točkom na pozornici improviziranoj na stubištu ispred crkve Sv. Marije od Anđela. Naši učenici bili su nespretni klaunovi, sanjive princeze, hrabri heroji, likovi iz dječjih romana, posuti kišom šarenih konfeta i traka. DND, organizator maškaranog utorka, poklonio je svim učesnicima fritule, tradicionalne karnevalske slastice, i voćni sok.
Na kazališnoj predstavi Talijasnke drame "Eurudice"
Učenici viših razreda naše škole (V.-VIII.), u pratnji učitelja, bili su u petak 4. ožujka 2011 u Bujama na predstavi Talijanske drame “Ivan Zajc” iz Rijeke “Euridice”. Predstava je suvremena adaptacija klasičnog mita o Orfeju čija središnja tema je ljubav između Orfeja i Euridiki, odnosno snaga ljubavi i njena krhkost. Dramska predstava rađena po tekstu Sarah Ruhl sadrži i autubiografske crte koje oživljavaju uspomenu na njena pokojna oca s naglaskom na odnos između oca i kćerke. Režiju potpisuje Lawrence Kiiru, glazbu Darko Jurković a tekst Laura Marchig, autorica dramske adaptacije i prijevoda na talijanski jezik.
Posjet Radio Kopru
Skupina od dvadeset učenika izabranih mađu onima koji se najviše ističu u aktivnostima koje se mogu povezati s radom radija odnosno učenici uključeni u rad Literarne, Novinarske i Dramske grupe, u petak 18. veljače 2011. bili su, u pratnji profesorica talijanskog jezika Ester Grubica i hrvatskog jezika Ivane Benčić Hatman, u posjetu Radio Kopru. Posjet se uklapa u projekt koji promiče upravo Radio Kopar i koji je ponuđen školama Talijanske zajednice radi unapeđivanja odnosa između svijeta školstva i informacija. Prva faza Projekta ostvarena je u listopadu kada je novinarka Radija Kopar Barbara Costamagna gostovala u našoj školi i odradija intervju s članovima Literarne, Novinarske i Dramske grupe kako bi predstavili Školu i njene raznolike aktivnosti. Polazak za Kopar je bio u 8:20. U sjedištu Radija goste su dočekali vrlo ljubazna novinarka Barbara Costamagna i glavni urednik Aljoša Curavic. Novinarka je gostima ispričala povijest Radija i pokazala im opremu koja se nakad koristila. U posjetu raznim redakcijama učenicima su prikazani zadatci pojedinih novinara i način na koji se pribavljaju materijali koji se koriste u emisijama. Nakon što su nazočili, iz režije, puštanju u eter jutarnje radio emisije, profesorica talijanskog jezika Ester Grubica i učenice Ramona Vujčić i Aleksandra Tuneski i same su puštene u eter kao gosće emisije.Učenici su nakon toga mogli uživati u studiju gdje se snimaju emisije uživo.Sav snimljeni materijal o njihovom gostovanju montiran je pred učenicima i dodana je glazbena podloga. CD s materijalima poklonjen je učenicima. Na izlasku iz sjedišta Radija, učenike i učiteljice je ugodno iznenadio novinar Radija koji ih je proveo gradskom jezgrom Kopra kako bi im pričao o njenoj povijesti i ljepotama. Povratak u Poreč bio je u 14:30.


Valentinovo u Školi
U ponedjeljak 14. veljače 2011. povodom Valentinova, Dana zaljubljenih, u našoj školi je bilo vrlo živo. Učiteljice su za niže razrede organizirale literarni natječaj na temu o ljubavi. Svi su učenici učestvovali i odabir najboljih radova za prosudbenu komisiju nije bio jednostavan. Kako odlučiti koji je najbolji način za iskazati svoje osjećaje?! U svakom slučaju odabir je pao na tri rada koji su nagrađena i na tri koji su pohvaljena. Glede viših razreda za VII. organiziran je kviz koji se sastojao u slaganju poznatih parova iz područja umjetnosti, znanosti i povijesti, prepoznavanju izvođača poznatih ljubavnih pjesama, nadopunjavanju poslovica na temu ljubavnih parova i ljubavi i rješavanju anagrama. Konačni rezultat bio je da su tri ekipe od četiri imale isti broj bodova. Za VIII. razred organiziran je uzbudljiv lov na blago do te mjere da, iako su na raspolaganju imali dva školska sata, učenici su otkrili skriveno blago već tijekom prvog sata. I za VIII. razred je organiziran kviz znanja na temu ljubavi. Za sve učesnike blago i pokloni imali su oblik srca od čokolade.
"Čarolija riječi u Izoli"
U subotu 12. veljače 2011. članovi Literarne grupe naše škole, u pratnji profesorice talijanskog jezika Ester Grubica bili su na natjecanju „Čarolija riječi „ u OŠ-i „Dante Alighieri“ u Izoli. Tijekom natjecanja koje je organizirao Odjel za obrazovanje Talijanske Unije za učenike je pripremljen kviz znanja o dječjem romanu „Il bambino con il pigiama a righe“ ( „Dječak s prugastom pidžamom“) Johna Boyna koji su učenici čitali od početka tekuće školske godine.Ekipa naše škole koju su sačinjavali učenici VII. i VIII. razreda bila je među 14 koje su sudjelovale na kvizu. Sve ekipe, vrlo borbene i motivirane, uspjele su se sjetiti i najmanjih detalja iz romana. Pobjeda je našoj momčadi izmakla za samo jedan odgovor. Pobjednici su bili učenici iz TOŠ-e „Giuseppina Martinuzzi“ iz Pule koji su se prije dvije godine također suprotstavili našoj ekipi, ali tada bez uspjeha. Svi učenici su se složili da je ovo iskustvo bilo vrlo pozitivno, u znaku pravog sportskog duha i u tom bi se su smislu sve ekipe trebale proglasiti pobjednicama. Istoga dana je održano i svečano proglašenje pobjednika Natjecanja u poznavanju talijanskog jezika koje je održano u prošlog studenog u Rovinju.
VII. razred u Trstu
U četvrtak 3. veljače 2011. učenici VII. razreda naše škole, u pratnji razrednice, profesorice talijanskog jezika Ester Grubica, bili su u Trstu kako bi posjetili dvije uvažene ustanove: Immaginario Scientifico i Muzeju Antarktika. Naši učenici su podijelili to iskustvo s vršnjacima iz Rovinja. Posjet je započeo u 11:00 u Immaginario Scientifico gdje su zanimanje i znatiželju učenika privukle raznolike aplikacije: igre zrcalima, baloni od sapuna, sjene na zidu, tornadi i pijavice, percepcija zvukova organima opipa i drugo u trajanju od sat i petnaest minuta. Nakon ručka u obližnjoj menzi, u 14:00, učenici su nazočili radionici na temu pritiska. Radionica je bila zanimljiva i korisna. Slijedio je posjet Muzeju Antarktika. Tu su učenici mogli otkriti tajne ledenog kontinenta. Na polasku iz Trsta svi su učenici bili složni u ocjeni da se isplatilo na taj način provesti radni dan.

Županijsko ekipno natjecanje u šahu za učenike osnovnih škola
Nakon što je bila Naša je škola bila domaćin Školskog ekipnog natjecanja u šahu za učenike osnovnih škola, naša je škola ugostila u srijedu 2. veljače 2011. i Županijsko ekipno natjecanje u šahu za učenike osnovnih škola. Natjecanju je pristupilo ukupno deset ekipa, šest ekipa dječaka i četiri djevojčica. Pobjednici natjecanja kategoriji dječaka su učenici OŠ-e „Šijana“ iz Pule.Ekipa dječaka naše škole koju su predstavljala četvorica učenika, Enrico Ghersinich i Marin Martuslović (IV.razred), Matteo Cossetto (VI. razred) i Michele Gerometta (VIII. razred), unatoč velikom uloženom trudu, zauzela je posljednje mjesto. Pobjednici natjecanja u kategoriji djevojčica su učenice OŠ-e „Mate Balota“ iz Buja, dok je ekipa djevojčica naše škole u sastavu: Denis Cossetto (IV. razred), Nikolina Paljić (VI. razred) te Elena Brčić i Aleksandra Tuneski (VIII. razred) zauzela je treće mjesto.
U gradskoj kinodvorani na kazališnoj predstavi „Galeb Jonathan Livingston ” Kaza
Učenici viših razreda naše škole (I.-IV.) su sa svojim učiteljicama mogli vidjeti u gradskoj kinodvorani u Poreču u ponedjeljak 31. siječnja 2011. kazališnu predstavu „Galeb Jonathan Livingston ” Kazališta „Merlin“ iz Zagreba, u okviru satova predviđenih za medijsku kulturu. Glavne odlike predstave su svakako jednostavnost scenografije, snaga glume i igre svjetla, magle i glazbe koji dobro tumače priču o galebu koji je izopćen od tupe gomile jer je htio letjeti na savršen način.

Općinsko ekipno natjecanje u šahu
U srijedu 19. siječnja 2011. Na natjecanje su se prijavile ukupno četiri škole: OŠ„Jože Šuran“ Višnjan , OŠ-SE Tar-Vabriga/Torre-Abriga, OŠ „Vladimir Nazor“ Vrsar i naša škola . Učenike učesnike i njihove mentore pozdravili su članovi Organizacijskog odbora,učiteljica tjelesne i zdravstvene kulture u našoj školi, profesorica Anamarija Jakovčić i profesorica Mirella Bulatović, kao predstavnice škole domaćina i gospodin Giuseppe Ghersinich, instruktor šaha u OŠ-i Poreč i sudac na Natjecanju. Oni su poželjeli učenicima učesnicima da izmjere vlastite sposobnosti na šahovnici u športskom duhu. Naša se škola predstavila na Natjecanju sa ženskom ekipom u sastavu: Denis Cossetto V. razred, Nikolina Paljić VI. razred i Elena Brčić i Aleksandra Tuneski VIII. razred i s muškom ekipom u sastavu: Enrico Ghersinich i Marin Martuslović IV. razred, Matteo Cossetto VI. razred i Michele Gerometta VIII.razred. Na kraju Natjecanja ekipni poredak je bio slijedeći:
1. mjesto: OŠ „Jože Šuran“ Višnjan - muška i ženska ekipa
2. mjesto: TOŠ-SEI „Bernardo Parentin“ Poreč - muška i ženska ekipa
3. mjesto: OŠ „Vladimir Nazor“ Vrsar - muška ekipa i OŠ-SE Tar-Vabriga/Torre-Abriga - ženska ekipa
Pobjednici Natjecanja, osmero učenika ekipe OŠ „Jože Šuran“ iz Višnjana, učestovat će na Regionalnom ekipnom natjecanju u šahu koje će se održati također u našoj školi u. veljači.
Božićne svečanosti
U sklopu Božićnih svečanosti, ove je godine Djed Božićnjak odlučio učenicima nižih razreda naše škole (I.-IV.) donijeti poklone u Teatrinu Zajednice Talijana u petak 17. prosinca 2010. Scenici su njemu u čast pripremili kulturno umjetnički program tijekom kojeg su prikazali sve ono što su priprelami, sa svojim učiteljicama, tijekom 1. polugodišta u Grupama vannastavnih aktivnosti. U programu su učestvovali članovi Dramske skupine, Zbora i Plesne skupine. U utorak 21. prosinca 2010. Grad Poreč je za učenike nižih razreda (I.-IV), u kinodvorani POU-a, s početkom u 9:45 organizirao kazališnu predstavu „Ružno pače” koja je za učenike bila besplatna. Kasnije, u 12:15, u Zajednici Talijana svi učenici naše škole su pratili koncert koji je za njih organizirala Glazbena škola „Slavko Zlatić” iz Poreča. U četvrtak 23. prosinca 2010. bio je zadnji nastavni dan u 1. polugodištu, dok je u srijedu 29. prosinca 2010. u našoj školi bila podjela knjižica (za niže razrede, I.-IV.)) i izvješća (za više razrede, V.-VIII.)
Aktivnosti u mjesecu borbe protiv ovisnosti (15.11.-15.12.2010.)
U mjesecu borbe protiv ovisnosti u našoj su školi aktivnosti za prevenciju ovisnosti započele su radionicama koje je vodila psihologinja Škole Katerina Bartoli. U II., III. i IV. razredu obradila je temu „Što trebam da budem stretan/stretna“, dok je u VI., VII. i VIII. razredu tama bila „Ovisnosti“.U utorak 7. prosinca 2010. školska liječnica, dr. med. Daniela Puniš, iz Doma zdravlja Poreč, za učenike VIII. razreda, tijekom 6. školskog sata, održala je predavanje „Seksualno prenosive bolesti“, dok je prethodno psihologinja Škole Katerina Bartoli prikazala učenicima film na istu temu. U srijedu 8. prosinca 2010. medicinska sestra Andrea Radolović, iz Doma zdravlja Poreč, održala je za učenike V. razreda, tijekom 7. školskog sata, predavanje na temu "Promjene u razdoblju puberteta".
Turnir u stolnom tenisu u Vodnjanu
U četvrtak, 16. prosinca 2010., tri učenika Škole, Umberto Brajković iz V. razreda, Andre Rocco Juraković i Sara Vivoda iz VIII. razreda, u pratnji profesorice tjelesne i zdravstvene kulture Anamarie Jakovčić, natjecali su se na Turniru u stolnom tenisu u Osnovnoj školi u Vodnjanu, u organizaciji Talijanske unije i Narodnog sveučilišta u Trstu. Ekipa naše škole osvojila je IV. mjesto.
Košarkaški turnir osnovnih škola u Poreču
U petak 3. prosinca 2010. deset učenika naše škole, koje trenira profesorica tjelesne i zdravstvene kulture Anamaria Jakovčić, učestvovali su na Košarkaškom turniru osnovnih škola u Poreču održanog u Sportskoj dvorani "Veli Jože" u Poreču. Učenici koji su predstavljali našu školu su: Matej Brkić i Marin Martuslović iz IV. razreda, Giacomo Corazza i Diego Žužić iz VI. razreda Emanuel Dellapicca, Andre Rocco Juraković, Mario Užila, Luy Alfonso i Marcus Santiago Žužić iz VIII.razreda. Ekipe koje su se međusobno nadmetale predstavljale su pet osnovnih škola: OŠ Poreč i TOŠ "Bernardo Parentin" iz Poreča, OŠ Tar, OŠ Višnjan i OŠ Vrsar. Momčad naše škole osvojila je IV. mjesto i tako nije stekla pravo takmičenja na Županijskom košarkaškom turniru.
Sv. Nikola u školi
Sv. Nikola, svetac zaštitnik djece, pomoraca, trgovaca, djevojaka za udaju, odvjetnika i nevinih žrtava sudskih postupaka, stigao je u školu 6. prosinca 2010., baš na dan kada ga se u narodu i slavi, kako bi učenicima nižih razreda (I.-IV.) naše škole donio bombone i čokolade. Učenici su ga dočekali, nestrpljivi da budu u njegovoj blizini i iz njegovih ruku dobiju slastice. Lijepa je to tradicija koja podjednako uveseljava učenike i učitelje.
XXXIX. izdanje Natjecanja u poznavanju talijanskog jezika
U OŠ-i “Bernardo Benussi” u Rovignu u srijedu 24. studenog 2010. održano je XXXIX. izdanje Natjecanja u poznavanju talijanskog jezika koje, kao uvijek, za učenike srednjih škola Istre i Rijeke organizira Odjel za odgoj i obrazovanje Izvršnog odbora Talijanske Unije u suradnji s Narodnim sveučilištem u Trstu i dječji časopis „Arcobaleno“ (EDIT) u suradnji s Talijanskom Unijom i Narodnim sveučilištem u Trstu . Natjecanje je započelo u 15 sati. Dobrodošlicu je natjecateljima poželio Maurizio Tremul, predsjednik Izvršnog odbora Talijanske Unije. Našu su školu na Natjecanju predstavljale učenice Carla Marion, VII. razred i Aleksandra Tuneski, VIII. razred, u pratnji mentorice, profesorice talijanskog jezika Ester Grubica. Učenici osnovnih škola su mogli birati jednu od tri predložene teme: „Jedan dan u školi…koja gužva!“, „Kako se vidim sutra“ i „Prijateljstva i simaptije u doba facebooka“.
Vijeće učenika
Sastanku Vijeća učenika održanog 23. studenog 2010. godine u našoj školi nazočili su predsjednici svih razreda od I. do VIII. Predsjednik Vijeća učenika naše škole je učenik VIII. razreda Michele Škofić. Michele je učenike izvijestio o sastanku Vijeće učenika Istarske županije kojem je nazočio 9. studenog 2010. u Pazinu. Na dnevnom redu je između ostalog bila diskusija o novom Pravilniku ocjenjivanja i o uvođenju Seksualnog odgoja u sedmi i osmi razred osnovnih škola i u svim razredima srednjih škola.Svi su bili složni kako je novi Pravilnik o ocjenjivanju bolji za učenike. Učenici su izrazili zadovoljstvo što je uveden Vremenik pismenih provjera znanja jer će tako znati kada i koji predmet pišu tijekom školske godine te će se moći bolje pripremiti za ispite. a uvođenje Seksualnog odgoja jednoglasno su se složili kako bi to bilo odlično jer to ne bi trebala biti tabu tema. Michele je nazočnima podijelio radni zadatak bilježenja nekorektnog ponašanja učenika prema učiteljima i obrnuto o čemu bi se nakon prikupljenog materijala raspravljalo na satu razredne zajednice.
Šahovski i Stolnoteniski turnir u čast sv. Mauru u Školi
Ponedjeljak 20. studenog 2010. je u našoj školi protekao u znaku sporta. Čak 22 učenika i 10 učenica učestvovalo je na Šahovskom turniru i 28 učenika i 16 učenica na Stolnoteniskom turniruu tijekom zadnja dva tjedna, oba u čast sv. Mauru, svecu žaštitniku grada Poreča čiji se blagdan obilježava 21. studenog. Turnire je pokrenula i organizirala profesorica tjelesne i zdravstvene kulture Anamaria Jakovčić. Pobjednica Šahovskog turnira u kategoriji djevojčica je Aleksandra Tuneski, učenica VIII. razreda, druga je Nikolina Paljić iz VI. razreda a treća Elena Brčić iz VIII. razreda. Među 22 učenika koji su se takmičili na Šahovskom turniru najbolji je bio Enrico Ghersinich, učenik IV. razreda, dok je drugi bio Marin Martuslović, također iz IV. razreda a treći Michele Gerometta, učenik VIII. razreda. Na stolnoteniskom turniru se nadmetalo 27 učenika i 16 učenica.U kategoriji dječaka (IV.-VI. razred) trojica najušpješnijih su bili: Umberto Brajković, V. razred, prvi, Davide Fatorić, V. razred, drugi i Marin Martuslović, IV. razred, treći. U kategoriji kadeta ((VII.-VIII. razred) najbolji je bio Andre Rocco Juraković koji je osvojio prvo mjesto dok je drugi bio Michele Gerometta a treći Santiago Žužić, sva trojica učenici VIII. razreda. U kategoriji učenica – I. skupina najuspješnije su bile: Sara Vivoda prva, Aleksandra Tuneski druga a Fabiana Topani treća, sve tri učenice VIII. razreda. U II. skupini u finalu je pobijedila Sara Udovičić, VIII. razred,Katja Oplanić, VI. razred, je bila druga a Astrid Dimitrijević, VII. razred, treća.
Po završetku oba Turnira, najboljim šahistima i stolnotenisačima u Školi profesorica tjelesne i zdravstvene kulture Anamarie Jakovčić predala je zaslužene medalje uz asistenciju ostalih nazočnih profesorica.
Predstavnica porečkog ogranka Crvenog križa u Školi
U srijedu 17.studenog 2010., tijekom 7. sata nasatave, predstavnica porečke sekcije Crvenog križa, gospođa Vesna Janko Finderle, posjetile je našu školu kako bi održala predavanje za učenike VI. razreda o aktivnostima ove međunarodne humanitarne organizacije. Ove godine, 2010. obilježava se širom svijetA 100 godišnjica smrti Henrya Dunanta , utemeljitelja međunarodnog Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Crvni križ djeluje u 186 država kroz državne organizacije. Gospođa Finderle je govorila o temeljim principima Organizacije e njenoj humanitarnoj djelatnosti. Pokušala je pridobiti učenike da postanu, kad steknu pun oljetnost da postanu dobrovoljni darivatelji krvi.
XI. izdanje likovnog natječaja Ex tempore sv. Mauro u Teatrinu
U utorak 16. studenog 2010. u Teatrinu Zajednice Talijana u Poreču održana je dodjela nagrada najuspješnijim učenicima nižih i viših razreda naše škole koji su se natjecali na XI. izdanju likovnog natječaja "Ex tempore" koje je organizirao akademski slikar i učitelj likovne kulture u našoj školi Lika Stojnić, koji je ove godine preuzeo mjesto v.d. ravnatelja TOŠ u Novigradu, u suradnji s kolegom Robertom Cimadorom koji ga ove školske godine zamjenjuje na mjestu učitelja likovne kulture u našoj školi i psihologinje naše škole Katerine Bartoli.. Eve su se godine učenici nadmetali na temu „Porečka gođišnja doba“. Uratci su ostvareni koristći slikarske tehnike po izboru. Prosudbena komisija sastavljena od tri uglednika istarske likovne scene među mnogobrojnim kvalitetnim radovima prosudila je kako slijedi:
Niži razredi:
Prvo mjesto: Ramona Vujčić, III. razred
Drugo mjesto: Ryan Martins, II. razred
Treće mjesto: Klara Dimitrijević, III. razred
Pohvaljeni su Matteo Knapić, I. razred i Rahela Peteh, IV. razred.
Viši razredi:
Prvo mjesto: Angela Purini, VIII. razred
Drugo mjesto: Aleksandra Tuneski, VIII. razred
Treće mjesto: Diego Žižić,, VI. razred
Pohvaljene su Teodora Zdeličan i Elisa Sošić, obje učenice VIII. razreda.
“Putokazi ljepote“ u Piranu
Učenici naše škole koji pohađaju Dodatnu nastavu iz povijesti, u pratnji mentora, profesora povijesti Deana Brhana, učestvovali su u drugoj fazi natjecanja “Putokazi ljepote“ koje je održano u TOŠ-i "Vincenzo e Diego de Castro" u Piranu u srijedu 10. studenog 2010. Natjecanje koje je osmislila voditeljica Sektora za odgoj i obrazovanje Talijanske unije, profesorica Norma Zani ove je godine stiglo do drugog izdanja. Momčadi učenika osnovnih škola i srednjih škola iz talijanskih škola u Istri, Rijeci i Slovenskom primorju nadmatali su se u kvizu znanja koji se odnosio na sadržaje multimedijskih projekata koji su pobijedili u prvoj fazi natjecanja, u mjesecu travnju. Momčadi naše škole koju su sačinjavali učenici Elena Brčić, Michele Škofić, Fabiana Topani, Sara Udovičić e Teodora Zdeličan za dlaku je izmakla pobjeda koja se nasmiješila momčadi škole domaćina pa se morala zadovoljiti drugim mjestom. Za sve učesnike natjecanja organiziran je posjet lokalnoj Zajednici Talijana „Giuseppe Tartini“. Svi učesnici natjecanja pokazali su veliki entuzijazam koji se svakako treba pripisati dijelom i njihovim učiteljima mentorima.
„3. informatička štafeta“
U srijedu 10.studenog 2010. u OŠ-i „Veli Vrh“ u Puli održan je prvi dio natjecanja „3. informatička štafeta“. Na natjecanje su se prijavile 24 osnovne škole. Našu su školu predstavljali učenici: : Anabel Uljančić (V. razred), Nikolina Paljić (VI. razred), Rendy Radin (VII. razred) e Aleksandra Tuneski (VIII. razred). Oni su bili u pratnji svoje mentorice, profesorice Katie Šterle Pincin. U konačnom momčadskom poretku naši učenici nisu među prve četiri koje su se plasirale na finalno natjecanje koje će se održati 24. studenog 2010. ponovno u OŠ-i „Veli Vrh“ u Puli, dok je Aleksandra Tuneski imala treći najbolji rezultat u pojedinačnom natjecanju učenika VIII.-ih razreda.
Malonogometni turnir „Mario Bazjak“ u Poreču
U srijedu, 11. studenog 2009. u turističkom naselju Zelena laguna, udaljenog 3 km od središta Poreča, održan je Malonogometni turnir za učenike osnovnih škola talijanske nacionalne manjine iz Istre, Rijeke i Republike Slovenije u organizaciji Talijanske unije i Pučkog otvorenog učilišta iz Trsta. U dvjema dvoranama Intersport centra u Zelenoj laguni, na turniru posvećenom neprežaljenom učitelju TOŠ iz Buja Mariu Bazjaku takmičilo se 14 momčadi. Škole domaćini su bile naša i TOŠ-a „Galileo Galilei“ iz Umaga. Našu je školu predstavljalo dvanaest učenika: Pietro Benussi (IV. razred), Umberto Brajković i Noè Žužić (V. razred), Giacomo Corazza (VI.razred), Dino Knapić i Stefano Milokanović (VII. razred) i Emanuel Dellapicca, Michele Gerometta, Andre Rocco Juraković, Mario Užila i Alfonso Luy i Santiago Žužić(VIII. razred). Momčad naše škole igrala je dvije utakmic, jednu s TOŠ-om „Gelsi“ a drugu s TOŠ-om „Belvedere“ i na žalost obje izgubila.Pobjednici turnira su učenici TOŠ-e iz Buja ,drugi su učenici TOŠ-e „Belvedere“, a treći učenici TOŠ-e „Bernardo Benussi“ iz Rovigna.
Integrirani dan na stazi Parenzane
Kako bi proveli radni dan drugačiji od ostalih, na otvorenom, na stazi legendarne željezničke pruge „Parenzana“, koja je od 1902. do 1935. spajala Trst i Pulu, učenici naše škole, od I. do VIII. razreda, u pratnji učitelja i profesorice tjelesne i zdravstvene kulture Anamarie Jakovčić koja je zajedno s profesoricama Kristinom Štifanić i Leom Jellenich Mancini osmislila i organizirala integrirani dan, proveli su sunčani četvrtak 27. listopada 2010. kao integrirani dan. Sišli su s autobusa u Sveti Štefan odakle su pješačili, radeći povremeno vježbe za opuštanje mišića, kroz tri tunela i jedan vijadukt do Završja gdje su se zaustavili učenici i učiteljice nižih razreda (I.-IV.). Učenici viših razreda (V.-VIII.), u pratnji učitelja, nakon što su pojeli marendu s ostalim učenicima, produžili su put do sela Antonci odakle su se vratili natrag u Završje i ukrcali se s ostalima u autobus koji ih je vratio u Poreč.
U Zaboku promovirana PoZiCa
Tijekom vikenda od 22. do 24. listopada 2010., učenica VIII. naše škole, Aleksandra Tuneski i njena mentorica, profesorica talijanskog jezika Ester Grubica, bile su u Zaboku gdje je, u okviru Dana Gjalskog, promovirana zbirka PoZiCa koja obuhvaća literarne i likovne uratke učenika osnovnih škola iz Poreča, Zaboka i Crikvenice. Tijekom manifestacije učenici su osobo predstavili svoje uratke koji su objavljeni u zbirci. Jedna od dugogodišnjih uradnica zbirke, gospođa Marija Gračaković, predstavila je svoju knjigu „Vladimir Nazor među Crikveničanima”. Jedan je primjerak knjige autorica darovala školskim knjižnicama tri prijateljska grada. Za učenike i mentore organizirane su dvije ekskurzije, prva u Donju Stubicu, na mjesta legendarne seljačke bune Matije Gubeca, a druga u Muzej evolucije u Krapinu. Osim vrlo poučnim sadržajima, učenici i mentori su uživali i u blagodatima tri lijepa sunčana dana s temperaturama višim nego prosječne za ovo doba godine.
Projekt jabuka
U petak 22. listopada 2010, predstavom „Snjeguljica i sedam patuljaka“ namijenjenom učenicima nižih razreda (I.-IV.) naše škole koje su upriličile njihove učiteljice u sportskoj dvorani Škole dovršen je Projekt jabuka koji je obuhvatio istraživanja o uporabi jabuke u gastronomiji i njene mnogostruke blagodati, obradu štiva o tom voću, likovne uratke i pripremanje slastica od jabuka. Učenici svih četiriju nižih razreda (I.-IV.) trudili su se tjedan dana da na najbolji način provedu u djelo predviđene faze Projekta. Učenici I. razreda, s učiteljicom Mirandom, obradili su temu „Zdrava prehrana“ i pripremili ukusnu voćnu salatu s jabukama i drugim sezonskim voćem. Učenici drugog razreda, s učiteljicom Annom, obradili su strukturu priče „Djevojka jabuka“, naučili su opisati jabuku i crtali je, a na kraju su ispekli i kekse s jabukama. Učenici III. razreda, s učiteljicom Vilmom, također su obradili priču „Djevojka jabuka“ sastavili su plakat o zanimljivostima o jabuci i najboljim receptima slastica od jabuka i, kao najslađi dio projekta, pripremili su slastice i fritule s jabukama. Najveći, učenici IV. razreda, s učiteljicom Ivom, realizirali su predivno drvo koje je poslužilo za scenografiju igrokaza, pripremili su marmeladu od jabuka i crtali jabuke. Učiteljica Miranda Benussi Malusà napisala je scenarij za igrokaz „Snjeguljica i sedam patuljaka“,prema istoimenoj bajci braće Grimma, stavljajući u prvi plan blagodati jabuke i predstavljajući u pozitivnom svijetlu likove koji su u izvorniku negativci. Osmišljen na taj način, Projekt, je dobro spojio obrazovne ciljeve i interdisciplinarnost u odgojni i interaktivni putokaz koji je zabavio učenike i potaknuo ih na samostalni i grupni rad.
Regionalno natjecanje u krosu u Izoli
U ponedjeljak 18. listopada 2010. u uvali sv. Šimuna u Izoli održano je Regionalno natjecanju u krosu za učenike osnovnih i srednjih škola talijanske nacionalne zajednice iz Istre, Rijeke i Slovenskog primorja u organizaciji Odjela za sport Talijanske unije uz potporu Talijanskog narodnog sveučilišta iz Trsta.. Na livadama uvale trčalo je 188 učenika 14 osnovnih i 75 učenika 7 srednjih škola.Bili su tamo, kao svake godine,i članovi Atletske grupe naše škole koje trenira profesorica tjelesne i zdravstvene kulture Anamaria Jakovčić. Učenici koji su se nadmetali u kategoriji kadeta osvojili su treće mjesto. Pobjednicima u pojedinim kategorijama TOŠ-i Vincenzo e Diego de Castro iz Pirano i SS-i Dante Alighieri iz Pule uručen je pehar Ivo Lazar u čast preminulom učitelju TZK-e koji je živio u Izoli i mnogo godina radio u osnovnim školama Slovenskog primorja. Bila je to za učenike ne samo prilika da pokažu svoje mogućnosti i domete u krosu već prilika da novim poznanstvima.
Projekt UNICEF-a „Škola bez nasilja“
Na početku tekuće školske godine, naša je škola prihvatila poziv UNICEF-a za učestvovanje u projektu „Škola bez nasilja“. Za potrebe Projekta, koji ima za cilj prevenciju nasilja među učenicima u školi, UNICEF će osigurati: mentoricu ili mentora koji će Školu voditi kroz faze programa, priručnike o zlostavljanju među djecom za roditelje, radne bilježnice za djecu i priručnike za učitelje, psihologinju i ravnateljicu. Prva je faza započela ispunjavanjem upitnika za učitelje o zlostavljanju među učenicima u Školi i upitnika za učenike na istu temu koji je uručen učenicima svih osam razreda istovremeno u petak 15. listopada 2010.
Aktivnosti i kreativnost u Dječjem tjednu
Tijekom Dječjeg tjedna od 4. do 7. listopada 2010. svi učenici naše škole su bili uključeni u mnogobrojne aktivnosti. U ponedjeljak 4. listopada u jutarnjim su satima učenici nižih razreda (I.-IV.) bili su u kinodvorani na predstavi „Put oko svijeta“ kazališta iz Splita, a nakon toga, u 12:00 otišli su na gradsku rivu gdje je svaki razred na asfaltu nacrtao omiljenu igru. Tijekom utorka 5. listopada delegacija od četiri učenika Iv. razreda naše škole otišla je u posjet dogradonačelnici Nadiji Štifanić Dobrilović kako bi joj izrazili svoje želje u svezi sa sadržajima za djecu koje je potrebno sagraditi u gradu kao što su zatvoreni bazen, dječje igralište itd. U srijedu 6. listopada ujutro učenici nižih razreda (I.-IV.) sišli su na Šetalište Antona Šonje iza zgrade Škole da bi ostavili na hammer papirima u boji šarene otiske dlanova i dječje poruke. Tijekom četvrtka 6. listopada učenici viših razreda (V.-VIII.) otišli su u kinodvoranu gdje su gledali film „Nanny Mc Phee-the Big Bang“.Projekcija filma je za sve učenike bila besplatna, poklon Grada povodom Dječjeg tjedna. Učenici nižih razreda (I.-IV.) su za to vrijeme bili na Trgu slobode gdje su demonstrirali dječje igre i napisali poruke za djecu Afrike koje su potom pričvršćene za balone koji su potom uzdignuti u nebo.

"Boje jeseni" u Puli
Trinaestero učenika III. razreda naše škole, u pratnji učiteljice Vilme Pulin Sirotich učestvovali su petak 1. listopada 2010. u Puli na trećem izdanju „Boje jeseni“, smotre dječje kreativnosti koju je začeo Odjel za odgoj i obrazovanje Talijanske Unije. Smotri se odazvalo svih četrnaest osnovnih škola Talijanske nacionalne zajednice. Domaćin je bila TOŠ-a “Giuseppina Martinuzzi” koja je, pobjedivši na Kvizu znanja na drugom izdanju smotre koje je prošle godine održano kod nas u Poreču, stekla pravo organizirati IIII. Izdanje. Učenici III. razreda talijanskih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj i oni IV. talijanskih osnovnih škola u Republici Sloveniji proveli su bogati dan interdisciplinarnih aktivnosti s integriranom didaktičkom trasom. Čak 220 učenika među kojima i 13 naših radili su u radionice tako podijeljeni:
Likovna ukultura: voštane bojice, karbon (David Duka i Gloria Radojković), das (Nikolas Staraj i Matteo Soldatić) i collage
Collage (KarlaŠverko i Zoe Baldo)
Povijest
Kostimi (Martina Legović)
Ples (Giulia Dobrilović e Chiara Restović)
Literarno-ritmička skupina (Karla Sorčić i Ramona Vujčić)
Inženjeri (Carlo Žužić i David Grubica)
Sve su se te aktivnosti odvijale pod motom“ Pola ima 3000 godina, ali ih ne pokazuje”. A da bi pokazali sve što su naučili tijekom radnog jutra , učenici i učitelji su se u 14:00 sati popeli na daske Zajednice talijana kako bi recitirali, pjevali, plesali, zabavljali se i učili.
Europski dan jezika
Sve u znaku lingvističke raznolikosti i višejezičnosti u petak 1. listopada 2010 u našoj školi, u učionici VIII. razreda za Europskoi dan jezika koji se obilježava 26. rujna. Govoreći na španjolskom, talijanskom, hrvatskom, engleskom i njemačkom, učenici viših razreda (V.-VIII.) predstavili su pučku tradiciju za vrijeme najvećih blagdana u zemljama gdje se ti jezici govore. A sve to u organizaciji profesorica jezika Mirelle Bulatović, Ivane Benčić Hatman i Ester Grubica.
Kuharica Miranda u mirovinu
Vesela kao i uvijek, prikrivajući suze što napušta kolektiv gdje joj je bilo ugodno raditi i gdje su je voljeli i poštivali učenici i učitelji, kuharica Miranda Koraca nakon 37 godina rada od 30. rujna 2010 je službeno u mirovini. Svi joj mi želimo dug život u vedrini koju donose umirovljenički dani i podsjećamo je da ponekad svrati do nas.
3. mjesto za III. razred na natjecanju „Neka moja Istra blista“
U ponedjeljak 27. rujna 2010. trinaestero učenika III. razreda naše škole, u pratnji učiteljice Vilme Pulin Sirotich, otputovali su u Pulu kako bi podigli ček u iznosu od 4000,00 kuna koji su zaslužili za likovni uradak „Staza bicikala“ na natjecanju „Neka moja Istra blista“ koje je raspisano još u lipnju. Prije dodjele nagrada učenici i učiteljica otišli su na pulski aerodrom gdje ih je dočekala zgodna i ljubazna stjuardesa koja im je objasnila sve postupke kroz koje mora proći svatko tko otputuje u bilo koji pravac zrakoplovom. Dodjela nagrada bila je svečana a našim je učenicima donijela ček u iznosu od 4000,00 kuna koje idu Školi. Nakon dodjele nagrada otišli su u posjet brodogradilištu „3. maj“. Bilo je to iskustvo koje će većina učenika teško zaboraviti.
Terenska nastava u Rijeci
U sklopu planirane Terenske nastave predviđene za tekuću školsku godinu, učenici naše škole, od I. do VIII. razreda, u pratnji učitelja otišli su u Rijeku kako bi posjetili Trsat i nazočili kazališnoj predstavi Talijanske drame kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke „Somewhere city“. Krenuvši u 8:00 iz Poreča učenici i učitelji došli su u Rijeku gdje su najprije sišli u Trsat gdje su razgledali crkvu Blažene Djevice Marije, najstarije marijansko svetište u Hrvatskoj da bi kasnije otišli u Trsatski kaštel. Po završetku posjeta Trsatu spustili su se do središta Rijeke kako bi otišli u kazalište Ivana pl. Zajca na predstavu Talijanske drame „Somewhere in the city“ na temu ekologije. Predstava se jako svidjela djeci kao i Trsat gdje su od učitelja dobili kratak presjek povijesti grada Rijeke kroz stoljeća.
Policajci u Školi
Policajka Prometne policije Ivana Breber i kontakt-policajac MIler Terzić, oboje djelatnici policijske postaje Poreč, posjetili su u srijedu 15. rujna 2010. dvanaest učenika I. razreda naše škole kako bi im poželjeli uspješnu školsku godinu i educirali ih prometnim pravilima koje trebaju poštivati na putu iz kuće do škole i obrnuto. Policajci su djeci darovali informativne letke sa sadržajima obrađenim tijekom posjeta.
Hrvatski olimpijski dan
U petak 10. rujna 2010. svi učenici naše škole, od I. do VIII. razreda, u pratnji učiteljica i profesorice tjelesne i zdravstvene kulture Anamarie Jakovčić, obilježili su Hrvatski olimpijski dan. Tijekom tri zadnja školska sata, prigodno odjeveni u bijele majice, simbolima mira, prijateljstva i športa, učenici I. i II. razreda, pješačili su Obalom Antuna Šonje, dok su oni III. i IV. razreda otišli do Trga slobode gdje su igrali stare tradicijske dječje igre. Učenici viših razreda, od V. do VIII. rekreacijski su pješačili di gradske plaže ispod hotela Hostin gdje su igrali mali nogomet, odbojku i skakali preko užeta.
47. izdanje ljetne kolonije
Kao svake godine, i ove, učenici VI. razreda naše škole, njih 14, u pratnji razrednice, profesorice Ester Grubica i profesorice tjelesne i zdravstvene kulture Anamarie Jakovčić, učestvovali su od 28. lipnja do 7. srpnja 2010. u programu Ljetne kolonije u Tarvisiju. Koloniju koja je došla do 47. izdanja, već skoro pet desetljeća organiziraju i novčano podupiru Talijanska Unija iz Rijeke i Narodno sveučilište iz Trsta. Organizira se za učenike VI. i VII. razreda osnovnih škola Talijanske nacionalne zajednice u slovenskom i hrvatskom dijelu Istre. Naši su učenici ove godini podijelili ovo lijepo iskustvo sa vršnjacima iz Umaga i Rovinja. Bilo je to deset intenzivnih dana punih zanimljivih iskustava tijekom kojih se malo osjetila čežnja za domom koja je ipak naposljetku uspješno prebrođena zahvaljujući bogatim aktivnostima koje su organizatori predvidjeli za učenike. Učenici su tako posjetili svetište planine Lussari, „letjeli“ su među drvećem parka pustolovina Selle Nevee, šetali su vučeni psima pasmine husky, uspeli su se na 1500 metara nadmorske visine kako bi prešli tri granice, talijansku, slovensku i austrijsku, penjali su se na stijene, ušli u rudnik Predil, otišli na izlet u Austriju, u Rosegg i Velden, šetali se duž jezera Fusine i mjestom Malborghetto. U poslijepodnevima kad su bile predviđene ekskurzije u prirodi, hodali su kilometrima do Tarvizija ili do hotela gdje su bili vršnjaci iz Novigrada, Buja i škola iz slovenskog dijela Istre. Tamo su se nadmetali u sportskim aktivnostima: turnirima u malom nogometu, stolnom tenisu ili su jednostavno odmarali i međusobno se družili na zelenim površinama. Posljednja je večer bila rezervirana za malu kazališnu predstavu kojom su na najbolji način zaključili boravak u koloniji. Deset dana provedenih u društvu vršnjaka urodili su novim lijepim prijateljstvima i s toga je rastanak protekao u sjetnoj atmosferi, ali će suvremena sredstva komuniciranja na daljini svakako uspjeti održati ta novostečena prijateljstva, u VII. razredu naravno.
Svečani prijem 12 prvašića
U ponedjeljak 6. rujna 2010. točno u 11:00 sati, u pratnji roditelja, rodbine i lagane kiše, 12 prvašića naše škole poredali su se ispred lijepe žute školske zgrade koja će im u sljedećih osam godina biti drugi dom za svečani prijem prvašića. Prva ih je pozdravila ravnateljica Škole, profesorica Ester Zarli koja je, aludirajući na vremenske prilike, prvašiče dočekala riječima:“Mokri učenici, sretni učenici.“ Za kulturno umjetnički program prijema prvašića pobrinuli su se učenici nižih i viših razreda koji su izveli dopadljiv splet recitacija, pjesama i plesnih točaka. U ime Grada prvašiće i njihove roditelje pozdravila je dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović koja je naglasila važnost učenja talijanskog jezika u školi gdje se on najbolje uči, u ugodnom i kreativnom ozračju koje nudi didaktički program. Potaknula je roditelje da redovito prate napredak dvoje djece i surađuju s učiteljima. 12 prvašića su: Leo Belević, Sara Brajković, Tiziana Brčić, Maya Dal Din, Anamarija Duka, Doris Grubica, Noa Klarić, Matteo Knapić, Anika Nefat, Abel Peteh, Sara Šverko e Andrea Vivoda. Njih će u odgojno-obrazovnom procesu tijekom prve četiri godine voditi učiteljica Miranda Benussi Malusà.
40. izdanje atletskog natjecanja u Puli
Na 40. izdanju atletskog natjecanja u Puli za učenike talijanskih osnovnih škola koje je održano u četvrtak 20. svibnja na stadionu Veruda u Puli i proteklo u svečanoj atmosferi zbog jubileja natjecalo se 326 učenika atletičara iz 14 osnovnih škola. Najmlađi su se natjecali u kategorijama djevojčica i dječaka i to u utrci na 60 m, skoku u dalj, skoku u vis i štafeti 4x100 m dok su stariji, kadetkinje i kadeti, nadmetali u utrkama na 80, 300 i 1000 m, u skoku u vis, skoku u dalj, bacanju kugle i vortexa te u štafeti 4x100 m. Elanovi atletske skupine naše škole, njih 23, koje trenira profesorica tjelesne i zdravstvene kulture Anamaria Jakovčić osvojili su tri medalje. Mario Užila, učenik VII. razreda, osvojio je u kategoriji dječaka 1. mjesto u skoku u dalj i zlatnu medalju, Katja Oplanić, učenica V. razreda, osvojila je u kategoriji djevojčica 2. mjesto u skoku u vis i srebrnu medalju. U muškoj štafeti 4x60 m, u kategoriji dječaka, Randy Radin, učenik VI. razreda, Mario Užila i Emanuel Dellapicca, učenici VII. razreda i Deni Knapić, učenik VIII. razreda osvojili su 2. mjesto i srebrne medalje. Glede konačnog ekipnog poretka Rovinj i Pula su prvi s 14 osvojenih medalja, slijede TOŠ Belvedere iz Rijeka s 10, Izola s 6, Kopar s 5, TOŠ San Nicolò iz Rijeke i Buje s 4, Piran, Poreč, TOŠ Gelsi iz Rijeke s 3, Vodnjan i TOŠ Dolac iz Rijeke s 2, Novigrad s 1, dok Umag ove godine nije osvojio niti jednu medalju. Uz pomoć vrlo povoljnih meteoroloških prilika učenici atletičari, uz snažnu potporu svojih prijatelja iz razreda i učitelja s tribina nadmetali su se do kasnog poslijepodneva ponijevši naposljetku kući vrlo pozitivne dojmove i iskustva.
Predstava Luktarskog studija Kvak
Učenici nižih razreda (I.–IV.) naše škole bili su u ponedjeljak 24. svibnja 2010. na predstavi „Tikvići na selu“ Luktarskog studija Kvak u Teatrinu Zajednice Talijana. Lutke koje se koriste u predstavi su izrađene iz tikava. „Ekološke tikve“, kako bismo mogli nazvati te lutke, vrlo su dinamične, pune dosjetki i mudrih misli, nešto što još nije viđeno na kazališnim daskama. Djeci su se jako svidjele a predstavu su odgledali gotovo ne trepnuvši.

Obilježen Dan zdravih gradova
U cijeloj se Hrvatskoj 20. svibnja obilježava kao Dan zdravih gradova. Zdravi gradovi su projekt Svjetske zdravstvene organizacije i promiču važnost zdravlja u društvenoj zajednici. I u Poreču slavilo se na zabavan način. Na Trgu slobode susreli su se učenici nižih razreda (I. - IV.) OŠ-e Poreč i naše škole. Njihova je zadaća bila stojeći napisati tijelima poruku „Zdravi grad Poreč“ da bi tako simbolično poručili kako žele živjeti u zajednici gdje je zdravlje najveća vrijednost. Fotograf Šime Strikoman, kako je to već mnogo puta učinio, u više gradova za svečane prilike, sve ih je ovjekovječio s velike visine, stojeći na dizalici. Svi sudionici su dobili jabuke i vodu kao simbol zdrave hrane te po dvije lopte za svaki razred koji je učestvovao od strane Grada Poreča.
Književna nagrada Laurus Nobilis 2010
U petak 7.svibnja 2010., u Istarskoj sabornici održana je svečana dodjela 14. izdanja književne nagrade "Laurus Nobilis" za literarne radove na hrvatskom i talijanskom jeziku. Učenici naše škole, pripremljeni od mentorice i profesorice alijanskog jezika Ester Grubica, predstavili su se vrijednim proznim uratcima i nagrađeni su na ovaj način:
Nagrada „Laurus Nobilis“
Aleksandri Tuneski (VII. razred) za uradak " Un bambino nell' anima" (“Dijete u duši”). Pobjednici su dodijeljeni bon u vrijednosti tisuću kuna za kupnju knjiga po vlastitom izboru, digitalni okvir za slike i putovanje u prijateljski grad Zabok.
Pohvaljeni su:
Carlotta Šegon (VI. razred) za uradak " Se fossi un animale sarei…" (“Kad bih bila životinja bila bih…”)
Teodora Zdeličan (VII.azred) za uradak " Mi piacerebbe tanto poter scrivere nel mio
diario che…" (“Voljela bih jako u svoj dnevnik zapisati da …”)
Endy Staraj (VIII. razred) za uradak " Vorrei essere già grande o … forse no " (“Htio
bih već biti odrastao… ili možda ne”)
Najbolji uratci bit će tiskani u knjizi Pozica, zborniku radova učenika iz Poreča, Zaboka i Crikvenice.
Mini atletika za učenike nižih razreda u Umagu
Na Prvom sportskom susretu za učenike nižih razreda osnovnih škola Istre, Rijeke i Slovenskog primorja, nazvanim mini atletika, kojeg je organizirao Odjel za sport Talijanske Unije u suradnji s Narodnim sveučilištem iz Trsta u Umagu 5. svibnja 2010. sudjelovalo je šesnaestro učenika naše škole. Sportskom susretu koji se održao u palestri Sportskog centra Stella Maris odazvalo se 14 osnovnih škola s ukupno 240 učenika podijeljenih u četiri kategorije: dječaci-djevojčice (I.-II. razred) i dječaci-djevojčice (III. i IV. razred). Svaka je momčad bila sastavljena od 8 učenica i 8 učenika, od I. do IV. razreda, koji su se nadmetali u kategorijama: utrka na 40 metara, bacanje vortexa, skok u dalj s mjesta, pogađanje koša i potezanje konopa. Momčad naše škole postigla je zapažen uspjeh, ekipno je osvojila drugo mjesto s osvojena dva prva mjesta, tri druga i dva treća. Zbirka medalja naše škole je slijedeća:
1. mjesto u sprintu (40 metara) u kategoriji dječaka - Pietro Benussi, III. razred
1. mjesto u bacanju vortexa u kategoriji dječaka - Umberto Brajković, IV. razred
2. mjesto u skoku u dalj s mjesta u kategoriji djevojčica - Clara Dimitrijević, I. razred
2. mjesto u skoku u dalj s mjesta u kategoriji dječaka - David Duka, II. razred
2. mjesto u pogađanju koša u kategoriji dječaka - Matej Brkić, III. razred
3. mjesto u pogađanju koša u kategoriji djevojčica - Giulia Dobrilović, II. razred
3. mjesto u skoku u dalj u u kategoriji djevojčica - Denis Cossetto, IV. razred
Integrirani dan u Rijeci
U srijedu 28. travnja 2010. u ranim jutarnjim satima učenici viših razreda naše škole (V.-VIII.) krenuli su k Rijeci kako bi ostvarili integrirani dan kojeg su isplanirale prof. hrvatskog jezika Ivana Benčić Hatman i prof. talijanskog jezika Ester Grubica. Od 9:00 na dalje učenici su mogli uživati u stručnom posjetu kazališta „Ivan Zajc“ gdje su vidjeli dio predviđen za publiku i dio namjenjen izvođačima radova uključujući i pozornicu koja je već bila pripremljene za večernju predstavu. Nakon posjeta kazalištu učenici i učiteljice koje su ih pratile doručkovali su u lijepo uređenom parku ispred Kazališta. Nakon stanke produžili su k izdavačkoj kući „EDIT“ gdje ih je osobno dočekao direktor, gospodin Silvio Forza, koji im je pričao o društvenoj ulozi izdavačke kuće i o izdanjima koja se tu tiskaju. Svi su mogli vidjeti i strojeve pomoću kojih se tiskaju pojedina izdanja. U 11.30, bogatiji za novo iskustvo, svi su otputovali k Poreču gdje su stigli oko 12:45.
Na putujućoj izložbi "Sveučilišna knjižnica pamti, traje, daje"
Učenici viših razreda naše škole (V.-VIII.) i učitelji koji su ih otpratili razgledali su u Istarskoj sabornici, za vrijeme nastave, u utorak 27. travnja 2010. putujuću izložbu raritetnih knjiga "Sveučilišna knjižnica pamti, traje, daje"
koju je organizirala Sveučilišna knjižnica iz Pule kako bi obilježila 60-u obljetnicu.. Dvije knjižničarke iz Sveučilišne knjižnice iz Pule predstavile su učenicima i učiteljima izloženu zbirku. Učenici i učitelji su mogli vidjeti replike najvrijednijih izdanja koji se čuvaju u trezoru Sveučilišne knjižnice u Puli. Najstarija knjiga je „Biblija“ Vlačića, Vergerija i Belostenca iz 1487. godine. Među izloženim izvornicima koje su učenici mogli i prelistavati bio je i vrlo zanimljiv „Mnemonički priručnik“ poznate učiteljice i književnice Giuseppine Martinuzzi iz 1866. godine.

35. izdanje Novigradskog proljeća -Primavera Cittanovese 2010
Na 35. izdanje škole stvaralaštva "Novigradsko proljeće - Primavera Cittanovese 2010.", od 17. do 24. travnja 2010., naša je škola poslala četvero učenika. Škola koja ih je ugostila, OŠ “Rivarela” iz Novigrada, s prostorijama koje je posudila i od mjesne talijanske škole, pokazala se odličnim domaćinom školi. Radionice koje su se tu održavale posebno su originalne i maštovite a ta manifestacija dječje kreativnosti ima i potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske. Zajednička tema svim radionica bila je „Cirkus u Novigradu“.
•Carla Marion (VI. raz.) učestvovala je u radu Kreativne radionice za izradu slikovnice. Tema je bila „Dovesti cirkus u Novigrad“.
•Michele Gerometta dao je svoj kreativni doprinos u Radionici orkestralne glazbe
•Aleksandra Tuneski (VII. raz.) bila je polaznica Grafičke radionice gdje su se izrađivale matrice manjih formata ispunjene maštom i kreativnošću.
•Gianluca Sirotich (VIII. raz.) radio je u Keramičkoj radionici gdje je svojim vještim rukama oblikovao različite oblike i figure od gline.
Svi učenički uratci predstavljeni su i prikazani u okviru završne priredbe koja se odvijala u petak 23. travnja 2010. prvo u osnovnoj školi „Rivarela“ s prezentacijama radova radionica a kasnije tijekom večeri u gradu paradom „Cirkus na gradskim ulicama“ do 18:00 do 20:00.
Na međunarodnom festivalu pročitanih knjiga 'BOOKtiga 2010'
Učenici V. i VI. razreda naše škole, čanovi Scenske grupe koju vodi prof. Miranda Benussi Malusà nastupili su u petak 23. travnja 2010., na pozornici podignutoj na Trgu Marafor za kulturno umjetnički program u sklopu III. međunarodnog festivala pročitanih knjiga 'BOOKtiga 2010', u dinamičnoj plesnoj točki 'Let's have fun' zaslužujući topli pljesak publike gdje je bilo i puno drugih učenika naše škole koji su tu došli na svečano otvaranje Manifestacije.

U gradskom kazalištu na projekciji filma Princeza i žabac
Učenici nižih razreda naše škole (I.-IV.) su sa svojim učiteljicama mogli vidjeti u gradskom kazalištu u Poreču u četvrtak 22. travnja 2010. novi Disneyev crtani film 'Princeza i žabac', u sklopu nastavnih sati predviđenih za medijsku kulturu. Ovim se crtanim filmom Disney vraća crtanom filmu ostvarenim ručno izrađenim crtežima nakon digitalnih uradaka. 'Princeza i žabac' je crtani film ostvaren ručno izrađenim crtežima, adaptacija istoimene bajke braće Grimm. Priča je to afroameričke djevojke Tine koja živi u francuskoj četvrti New Orleansa. Tina susreće princa Naveena koji je zloglasni doktor Facilier pretvorio u žapca i poljupcem ga nastoji osloboditi čarolije ali njen pokušaj ne doživi željeni uspjeh. Učenici su vidjeli hrvatsku sinkronizaciju filma.

Turnir u green volleju i nogometu u Poreču
Učenici naše škole učestvovali su u srijedu 21. travnja 2010. na sportskim terenima Zelene Lagune u Poreču na turniru u green volleju ili mješovitoj odbojci i na nogometnom turniru koje je za učenike osnovnih škola Talijanske nacionalne zajednice organizirao Odjel za sport Talijanske unije u suradnji s Narodnim sveučilištem iz Trsta. Natjecanja su se odvijala u dva kruga u kojima su se momčadi međusobno nadmetale, u green volleju i u nogometu. Turniru green volleyju odazvalo se osam mješovitih momčadi osnovnih škola iz Izole, Rijeke, Buja, Poreča, Umaga, Kopra, Pule i Rovinja. Zlatna medalja za prvo mjesto pripala je momčadi Izole, srebrna momčadi Rovinja a brončana momčadi Kopra. U nogometnom turniru su se u finalu susrele momčadi Izole i Poreča. Izola je pobijedila 2-0. U utakmici za treće mjesto su momčad TOŠ-e San Nicolò iz Rijeke je pobijedila suparnike iz TOŠ-e 'Giuseppina Martinuzzi' iz Pule.

"Putne rute ljepote" i "Čarolija riječi " u Umagu
Učenici VI. i VII. razreda naše škole koji su uključeni u Dodatnu nastavu iz povijesti učestvovali su s dva istražvačka rada na trećem izdanju natjecanja 'Putne rute ljepote', projektu Talijanske Unije koji promiče povijesna istraživanja vezana uz Talijansku nacionalnu zajednicu u Istri promičući i susrete među učenicima osnovnih i srednjih škola. Natjecanje 'Putne rute ljepote' organiziran je zahvaljujući suradnji Odjela za odgoj i obrazovanje Izvršnog odbora Talijanske Unije i TOŠ-e 'Galileo Galilei' iz Umaga. Domaćin manifestacije bila je Talijanska zajednica iz Umaga gdje je, s početkom u 15:00, započelo multimedijalno predstavljanje istraživačkih radova učenika osnovnih i srednjih škola Talijanske nacionalne zajednice. Sedam je osnovnih škola predstavilo svoje uratke dok se od srednjim školama odazvala samo Srednja škola iz Buja. Učenici naše škole koji pohađaju Dodatnu nastavu iz povijesti predstavili su se dvjema istraživačkim radovima. Chiara Pisak i Carlotta Šegon, učenice VI. razreda i Michele Škofia učenik VII. razreda prikazali su istraživački rad 'Parenzana', koji obrađuje povijesne činjenice i neke nepoznate pojedinosti vezane uz prugu koja je nekad spajala Trst i Pulu, dok su četiri učenice VII. razreda, Elena Breia, , Fabiana Topani, Sara Udovičić i Teodora Zdeličanin prikazale istraživački rad 'Colonia Iulia Parentinum' o rimskom Poreču. Mentor učenicima je profesor povijesti Dean Brhan. Rad 'Parenzana' je glasovima publike sastavljene od samih učenika uključenih u projekt zaslužila odlično treće mjesto. Nakon predstavljanja istraživačkih radova održano je i glasovanje u sklopu natjecanja 'Čarolija riječi' namijenjenog učenicima škola Talijanske nacionalne zajednice kako bi se na taj način među mladima promicalo čitanje autora suvremene proze za mladež. Knjige o kojima su se učenici trebali izjasniti u kategoriji osnovnih škola bile su: 'Il bambino con il pigiama a righe' ('Dječak s prugastom pidžamom') Johna Boynea , Ladre di regali'('Kradljivice polona') Aidana Chambersa i 'La banda delle quattro strade' ('Banda četiriju ulica') Maria Schiania. Učenici naše škole koji su učestvovali u natjecanju glasovali su za roman 'Il bambino con il pigiama a righe' ('Dječak s prugastom pidžamom') Johna Boynea a glasačke listiće su u Umag donijele članice Literarne grupe naše škole Julijana Erceg i Federica Zarli u pratnji mentorice, profesorice talijanskog jezika Ester Grubica.

Projekt za suzbijanje "bullinga", zlostavljanja djece
U četvrtak 25. ožujka 2010. u dvorani za TZK-u naše škole učiteljice Romina,Vilma, Iva i Miranda dopratile su svaka učenike svojeg razreda kako bi nazočili prvom predavanju psihologinje naše škole Katerine Bartoli u sklopu Projekta protiv zlostavljanja djece od nje pokrenutog u suradnji s ravnateljicom , profesoricom Ester Zarli, sa svom profesorima, stručnim suradnicima i tehničkom osoblju škole. Psihologinja je na jednostavan i razumljiv način učenicima nižih razreda (I.-IV.) predstavila raznolike vrste zlostavljanja kao i kako se s njim nositi. Preporučila je komu da se učenici obrate u slučaju potrebe i inzistirala je na važnosti skupine u pomoći zlostavljaču i žrtvi. Učenici su pokazali zanimanje za temu, postavljajući mnogobrojna pitanja i prepričavajući iskustva. Psihologinja će ponoviti temu u svakom pojedinom razredu kako bi prikupila feedback.
"Susret s maštom" u Rijeci
U srijedu 24. ožujka 2010. na pozornici Kazališta "HKD" u Rijeci učenici četrnaest osnovnih škola i četiri područne škole Talijanske nacionalne zajednice odazvlo se četvrtom izdanju Susreta s maštom, kulturne manifestacije koju su četvrte godine za redom organizirali Odjel za odgoj i obrazovanje Izvršnog odbora Talijanske Unije s potporom Narodnog sveučlišta iz Trsta i suradnjom TOŠ-e "Gelsi iz Rijeke. Protagonisti i njihovi mentori bili su zaokupljeni cijeli dan na manifestaciji koja se i ove godine odvijala u dva dijela: prvi dio od 12:30 do 14:15, a drugi dio od 15:00 do 16:35. Ovogodišnji scenski susreti su ponudili doista bogat i raznovrstan program s čak 18 nastupa. Predstavnici naše škole, u pratnji učiteljica Vilme Pulin i Romine Draghicchio, okušali su se u komadu "Legenda o porečkim crkvenim zvonima" u trajanju od 13 minuta. Bio je to za učenike i učiteljice važna obveza ali istovremeno i uzbuđujuća i za dugotrajno pamćenje.

Edukacija o primjeni psihologijskog testa WISC-IV
Psihologinja naše škole Katerina Bartoli provela je od 19. do 20. ožujka 2010. u Labinu edukaciji o primjeni psihologijskog testa WISC-IV, najprimjenjivanijem psihološkom testu za djecu u svijetu kojeg je osmislio David Wechlsler. Edukaciju je organizirala Naklada Slap iz Zagreba u suradnji s Društvom psihologa Istre u prostorijama Centra za osobe s posebnim potrebama "Liče Faraguna". Test inteligencije WISC-IV se primjenjuje se kod djece od 6 godina i 0 mjeseci do 16 godina i 11 mjeseci. Osim ukupnog IQ-a, WISC-om-IV dobivaju se rezultati na četiri indeksa sposobnosti ? indeks verbalnog shvaćanja, indeks perceptivnog rasuđivanja, indeks radnog pamćenja i indeks brzine obrade informacija. Test WISC-IV će se početi primjenjivati od iduće školske godine i zamijenit će stari u uporabi od 1946 godine.
Mali vrtlari
U srijedu 17. ožujka 2010., koristeći lijep sunčan dan, učenici nižih razreda naše škole (I.-IV.), njihove učiteljice Romina, Vilma, Iva, Miranda, Nada i Ivana i učitelj katoličkog vjeronauka Geremia proveli su integrirani dan u čast nadolazećem proljeću. Uljepšali su vanjske prostore Škole, sadili cvijeće i provodili druge zabavne aktivnosti. Postajući na jedan dan mali vrtlari, učenici su naučili koje se cvijeće sadi u proljeće, koje je tlo pogodno za koju vrstu cvijeća, kako pripremiti tlo za sadnju cvijeće a zatim su vlastitim ručicama posadili vrijesak i maćuhice u kamenim vazama pred ulaz u školsku zgradu. Surađivali su međusobno i pomagali jedan drugomu, pažljivo počistivši na kraju radova. Nakon rada na otvorenom, povukli su se u razrede i nastavili s aktivnostima. Pisali su lirske pjesme posvećene proljeću i oslikali njenu ljepotu i raskoš. U dvorani za TZK-u su s učiteljicama izmislili tekst za pjesmicu "Zvuci proljeća", naučili su je pjevati a smislili su i koreografiju koju su članovi Skupine suvremenog plesa izveli pred svima. Svi su se odlično zabavili i mnogo naučili za samo nekoliko sati.
Projekt u Projektu
U slopu projekta Turističko-ugostiteljske škole "Anton Štifanić" iz Poreča "Grad u školi ? Škola u Gradu" knjižničarka naše škole, prof. Indira Miljenović uz pomoć troje učenika VII. razreda, Elise Sošić, Michelea Škofića i Aleksandre Tuneski, predstavila je u utorak 16. ožujka 2010., u prostorijama naše škole, učenicima tri druga razreda TUŠ-e projekt ?Kako je biti drugačiji: učimo toleranciju 2' u kojeg je naša škola bila uključena zajedno s OŠ-om Poreč i dvije sarajevske osnovne škole, "Čengić Vila 1" i "Grbavica 1" tijekom školske 2008./2009. godine. Projekt o toleranciji zamisao je knjižničarke mentorice OŠ-e Poreč, profesorice Vahide Halaba koja je s projektom započela 2007. Svake godine Projekt ima drugi podnaslov. Projekt u koji je bila uključena i naša škola imao je podnaslov "Tolerancija za stolom". Proveden je u djelo kako bi se predstavile različite gastronomske navike u prošlosti i sadašnjosti uvjetovane različitim povijesno-geografskim uvjetima i kako bi se usporedile uz međusobno uvažavanje i toleranciji za različitosti. Projekt se odvijao u dvije faze: 1. je provedena od 12. do 15. ožujka 2008. kada je skupina od 50-ero učenika i učitelja dviju porečkih osnovnih škola gostovala u radnom posjetu Sarajevu, a 2. se odvijala u Poreču, od 9. do 11. listopada 2009. kada su učenici i učitelji iz Sarajeva uzvratili posjet. Tijekom dva posjeta održane su raznolike aktivnosti: posjet i donacija igračaka Centru za djecu s teškoćama u razvoju "Vladimir Nazor" u Sarajevu, kulturno-umjetnički programi, gastronomske radionice i izložbe, parlaonice, razgledavanje gradova uz stručno vodstvo i društvene večeri uz druženje među učenicima i učiteljima. Bio je to Projekt u kojemu je su učesnici bili zdušno angažirani u promicanju gastronomske tradicije svojih zemalja i koji je kod učesnika osnažio osjećaj poštovanja prema pripadnicima drugih naroda i kultura već toliko prisutan u naškoj školi.
Seminar stručnog usavršavanja za učitelje u Veneciji
Dvije učiteljice naše škole, prof. Kristina Štifanić, učiteljica prirode, biologije, kemije i geografije i prof. Lea Jellenich, učiteljica matematike i fizike, boravile su u Veneciji od 8. do12. ožujka 2010 na Seminaru jezičnog usavršavanja za učitelje prirodoslovno-matematičke i strukovne grupe predmeta osnovnih i srednjih škola Talijanske nacionalne zajednice na Sveučilištu Ca' Foscari u Veneciji u organizaciji Talijanske unije i Narodnog sveučilišta u Trstu.Teme koje su se obrađivale tijekom pet dana seminara bile su: Kvalitetan učitelj, Odgojni temelji u sadašnjem društvu globalne komunikacije i multietničnosti, Podučavanje prirodoslovno-matematičke grupe predmeta danas. U srijedu 10. ožujka, u poslijepodnevnim satima organiziran je stručni posjet Duždevoj palači u Veneciji. Sutradan, u četvrtak 11. ožujka učesnici Seminara su posjetili Padovu gdje su u jutarnjim satima učitelji osnovnih škola gostovali u jednoj osnovnoj, a učitelji srednjih škola u jednoj srednoj školi u Padovi. U poslijepodnevnim satima na programu je bilo razgledavanje Kapele obitelji Scrovegno, gdje se nalaze vrijedne Giottove fresche, uz stručno vodstvo. Radovi seminara okončani su u petak 12. ožujka, u jutarnjim satima, okruglim stolom o sadržajima Seminara. Svim učesnicima podijeljena je anketa za vrednovanje Seminara.
Kazališna predstava družine "Contrada"
U četvrtak 11. žujka 2010 svi učenici naše škole, od I. do VIII. razreda, proveli su 3. i 4. sat nastave u Teatrinu Zajednice Talijana, u sklopu nastavnih sati predviđenih za medijsku kulturu. Tamo su prisustvovali novoj produkciji za djecu Contrade, kazališne družine iz Trsta. pod naslovom ?Pomirimo se', slobodnoj adaptaciji Giorgia Amodea Aristofanova Mira. Predstava je za učenike i učitelje bila besplatna ukoliko je finansirana zahvaljujući suradnji Talijanske unije iz Rijeke u Narodnog sveučilišta iz Trsta. Troje glumaca je tumačilo likove Dječaka, zlog i zavidnog Pòlema i Mira kojega Pòlem zatoči a Dječak i njegovi prijatelji oslobode. Ishod je da na Zemlji započinje novo razdoblje napretka i blagostanja.
Jedan dan bez TV-a
S približavanjem proljeća u našoj su se školi pojačale aktivnosti. Krajem veljače profesorica Nada Puljiz, polazeći od školskih štiva obrađenih na satovima hrvatskog jezika u II. i III. razredu, predložila je učenicima neobičnu aktivnost: provesti jedan dan bez televizije provodeći kreativne aktivnosti. A učenici su si odmah dali truda, neki samostalno a neki uz pomoć roditelja,a iz te su zamisli proizašle prelijepe stvarčice, prava mala umjetnička djela koja su sakupili i izložili od 5. ožujka 2010.u predvorju naše škole kako bi svima dali do znanja da nije tako loše provesti neko vrijeme bez televizije.Radova je bilo doista mnogo: origama u obliku ljiljana, keramička pločica pretvorena u kućicu s okućnicom, ogromna kuća od kartona, kartonska kutija pretvorena u sobu za lutka, obiteljski foto-album, pauk izrađen od prirodnih materijala, keramičke vaze, crtež ogromnog prekooceanskog broda i crtež ribe iz velikih morskih dubina, computer od kartona i druga maštovita djela. Oba su razreda pozirala s učiteljicom Nadom pred fotoaparatom za sjećanje na nov i simpatičan način da se usvoje nastavni sadržaji.
Posjet Gradskom akvariju i Centru "Immaginario scientifico"
U četvrtak 5. ožujka 2010. 14-ero učenika IV. razreda naše škole , u pratnji svoje učiteljice, Mirande Benussi Malusà, krenuli su autobusom u Trst na poučnu ekskurziju, u organizaciji Talijanske Unije i Pučkog otvorenog učilišta iz Trsta. Nakon što su stigli u Trst, učenici predvođeni učiteljicom, uputili su se u Gradski morski akvarij gdje su se divili fauni sastavljenoj većinom od sredozemnih morskih vrsta premda ima tamo i bazena s tropskim morskim ribama. Kralješnjake uglavnom zastupaju ribe, ali i gmizavci, vodozemci i skupina pingvina iz Južne Afrike. Kasnije su krenuli u Znanstveni centar "Immaginario scientifico". Tamo su mogli dotaknuti, motriti i nanovo proizvesti prirodne pojave, predahnuti začuđeni tajnovitom moći prirode, sudjelovati u pokusima zabavljajući se kako bi se uživjeli u radostima istraživanja, okusiti čari otkrića i sudjelovati u pustolovini znanosti. Tijekom dva posjeta učenici su doživjeli lijepo iskustvo koje ih je upoznalo s pojavama i primjercima morske faune za koje većina njih nije ni slutila da postoje.
Natjecanja i smotre na školskoj, općinskoj i županijskoj razini
Kao i svake školske godine, tako i ove, učenici naše škole učestvovali su na natjecanja i smotre na školskoj, općinskoj i županijskoj razini. Školskom natjecanju iz biologije održanog u našoj školi u četvrtak 28. siječnja 2010. pristupilo je troje učenika iz VII. razreda, Anđela Purini, Sara Vivoda i Teodora Zdeličan i toje učenika VIII. razreda, Daniel Brčić, Julijana Erceg i Diego Lovrečić, mentorica profesorica biologije Kristina Štifanić. Na školskom natjecanju iz engleskog jezika održanog u našoj školi u srijedu 3. veljače 2010. natjecali su se troje učenika VIII. razreda, Grazia Cossetto, Deni Knapić i Endi Staraj, mentorica profesorica engleskog jezika Mirella Bulatović. Na općinskom natjecanju iz matematike održanog u OŠ-i "Vladimir Nazor' u Vrsaru u utorak 4. veljače 2010. našu je školu predtavljalo troje učenika IV. razreda, Annabel i Davide Fatorić i David Maglica, mentorica profesorica razredne nastave Miranda Benussi Malusà, dva učenika V. razreda, Giacomo Corazza i Diego Žužić, i dvoje učenika VI. razreda, Ruben Finderle i Carla Marion, mentorica profesorica matematike Lea Jellenich. Našu su školu predstavljali Carlotta Šegon iz V. razreda, Michele Gerometta e Michele Škofić iz VI. i Daniel Brčić,Grazia Cossetto i Juliana Erceg iz VII. Na Školskom natjecanju iz kemije koje je održano u našoj školi u petak 5. veljače 2010. takmičilo se petero učenika VII. razreda, Elisa Sošić, Michele Škofić, Fabiana Topani, Aleksandra Tuneski i Teodora Zdeličan i jedan učenik VIII. razreda,Daniel Brčić, mentorica profesorica kemije Kristina Štifanić. U utorak 9. veljače 2010. u Spomen domu u Pazinu, u organizaciji OŠ-e "Vladimir Nazor', odžana je Županijska smotra dječje kreativnosti "Lidrano 2010.". U kategoriji literarnih radova poziv za državnu smotru dobila je lirska pjesma "Inverno" ("Zima") učenice VI. razreda Carle Marion, mentorica profesorica talijanskog jezika Ester Grubica. Školskom natjecanju iz geografije pristupilo je četvero učenika V. razreda, Giacomo Corazza, Matteo Cossetto, Nikolina Paljić i Diego Žužić, jedna učenica VI. razreda, Carlotta Šegon, troje učenika VII. razreda, Michele Gerometta, Michele Škofić i Sara Udovičić i troje učenika VIII. razreda, Daniel Brčić, Julijana Erceg i Diego Lovrečić, mentorica profesorica geografije Kristina Štifanić. Od svih učenika naše škole najveći uspjeh na natjecanjima i smotrama postigla je učenica VI. razreda Carla Marion koju je Prosudbeno povjerenstvo za literarne i novinarske radove Županijske smotre dječje kreativnosti "Lidrano 2010." predložilo za Državnu smotru. Na žalost Državno prosudbeno povjerenstvo za literarne i novinarske radove Lidrana 2010. nije potvrdilo poziv.
Županijski aktiv stručnih suradnika
U okviru 3. tjedna psihologije naša je škola18. veljače 2010. bila domaćin Županijskog aktiva stručnih suradnika. Nakon što su u Velikoj vijećnici slušali predavanje profesorice Josipe Bašić, redovite profesorice na Edukacijsko rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, na temu Teorije prevencije: prevencija poremećaja u ponašanju i rizičnih ponašanja djece i mladih, u 12:00 devedesetak psihologa i pedagoga došli su u našu školu kako bi nastavili s radovima Županijskog aktiva stručnih suradnika. Topao pozdrav uputile su im ravnateljica naše škole, profesorica Ester Zarli i dogradonačelnica, prof. Nadia Štifanić Dobrilović. Prof. Ester Zarli je predstavila aktivnosti naše škole power point prezentacijom. Uslijedilo je predavanje dviju psihologinja, Vilme Bednar, psihologinje u Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića u Poreču i Hane Bembić, psihologinje u OŠ-i "Ivo Lola Ribar" u Labinu, na aktualnu temu - "Medijska pismenost i prevencija elektroničkog nasilja". U svezi s tim "Zdravi grad" će organizirati seriju programa prevencije za roditelje i učenike.
Karneval 2010.
U danima kad u gradovima diljem svijeta caruju maškare, učenici nižih razreda naše škole, od I. do IV., aktivno su sudjelovali, kao svake godine, u karnevalskim aktivnostima u gradu. Postali su zabavne, šarene i bezbrižne maškare. U utorak 16. veljače 2010., zadnjeg dana Karnevala, voće, likovi iz crtića, čudovišta, posude i druge čudne maškare oživjele su samotne ulice povijesne gradske jezgre šetajući u šarenom mimohodu od školske zgrade do Trga slobode i natrag. Nakon povratka u školu, vesele maškare nastavile su se veseliti u Palestri plešući, pjevajući i igrajući se do kulminacije zadnjeg ludog dana Karnevala ? proglašenja četiriju najljepših, četiriju najšarenijih i četiriju najoriginalnijih maškara. Na kraju maskenbala svi su zapljeskali pobjednicima i otišli zadovoljni kući.
Bijeli dan u Delnicama
Koristeći dugačku zimu i velike količine napadalog snijega, u petak 12. veljače 2010., učenici nižih razreda naše škole, od I. do IV., proveli su dan na snijegu u Delnicama, u središtu Gorskog kotara, zelenom srcu Hrvatske. Boravili su u renomiranom hotelu "Risnjak" i na obilatom snijegu koji je u potpunosti prikrivao goranski krajolik. Tijekom jutra uživali su na sanjkama i šetali kroz šumu u pratnji vodiča. Nakon ručka gdje su kušali ukusna jela domaće kuhinje, animatori hotela su za učenike pripremili zabavne društvene igre i glazbu za ples. Svi su se vratili kući u večernjim satima, zadovoljni ugodno provedenim danom u idiličnom ambijentu.
Predstavnica Gradske organizacije Crvenog križa u školi
U četvrtak 4.veljače2010. tijekom sedmog školskog sata koji je obično namijenjen satu razredne zajednice predstavnica Gradske organizacije Crvenog križa, gospođa Vesna Finderle, održala je predavanje za učenike VI. razreda. Predavanje, popraćeno video kazetom o povijesti, poljima djelatnosti i osnovnim načelima Međunarodnog crvenog križa, najveće humanitarne organizacije na svijetu. Nakon projekcije uslijedila je diskusija tijekom koje su učenici dobivali iscrpne odgovore na pitanja. Na kraju predavanja učenicima su podijeljeni informativni letci.
Mađioničar Magic Albin u školi
U srijedu 2. veljače 2010., tijekom 3. školskog sata za učenike nižih razreda škole (I.-IV.) organiziran je sjajan program mađioničara Magic Albina. Mađioničar ima za sobom godine i godine iskustva u svijetu iluzionizma.Pred učenicima je izveo program posebno izrađen za njih koji je odobren i od MZOS-a Republike Hrvatske. Program je zasnovan na interaktivnošću s učenicima koji tako bivaju izravno uključeni u program.
Županijsko natjecanje u šahu za učenike
Nakon što je bila Naša je škola bila domaćin Školskog ekipnog natjecanja u šahu za učenike osnovnih škola, naša je škola ugostila 2. veljače 2010. i Županijsko ekipno natjecanje u šahu za učenike osnovnih škola.Organizacijksi odbor su činila tri člana: ravnateljica Škole prof. Ester Zarli, prof. TZK-e Anamaria Jakovčić koja je bila i koordinator natjecanja i gospođa Marlies Brajković, tajnica Škole. Članovi natjecateljskog Povjerenstva bili su: prof. Tanja Banko, prof. Indira Miljenović i prof. Boris Pilar. Dvojica sudaca bili su gospodin Giuseppe Ghersinich, za natjecanja muških ekipa i prof. Stjepan Radić, za natjecanja ženskih ekipa. Natjecanju je pristupilo ukupno osam ekipa, četiri ekipe dječaka i četiri djevojčica. Pobjednici natjecanja u obje kategorije su učenici OŠ-e ?Mate Balota' iz Buja. Ekipa dječaka naše škole koju su predstavljala četvorica učenika, Marin Martuslović (IV.razred), Ivan Gašparini (VI. razred) i Daniel Brčić i Gianluca Sirotich (VIII. razred), unatoč velikom uloženom trudu, zauzela je posljednje mjesto.
Međuopćinska smotra "Lidrano 2010"
Učenici članovi Literarne grupe, Dramsko-scenske grupe nižih razreda i Ritmičke grupe nižih razreda naše škole učestvovali su u ponedjeljak 20. siječnja 2010. na međužupanijskoj smotri "Lidrano 2010" u Osnovnoj školi "Joakim Rakovac" u Svetom Lovreču Pazenatičkom. Članovi Literarne grupe predstavili su su se s četiri lirske pjesme sve s temom o zimi, dok su članovi Dramsko-scenske grupe i Ritmičke grupe izveli igrokaz na istarsko-venetskom dijalektu "La legenda dele campane de Parenzo" u Dramsko-scenskom izrazu u kategoriji skupnih nastupa gdje su se takmičili predstavnici još triju škola (OŠ Višnjan, OŠ Poreč i OŠ "Joakim Rakovac", škole domaćina). Mentorice naših učenika bile su učiteljice Vilma Pulin, Miranda Benussi Malusa' i Iva Debeljuh. Povjerenstvo sastavljeno od profesora i vanjskih suradnika proglasilo je pobjednike u svim kategorijama a u kategoriji Literarnih radova među ostalima i lirsku pjesmu "Inverno"/"Zima" (zaporka Danza 12345 ) koju je napisala učenica naše škole, mentorica prof. talijanskog jezika Ester Grubica, i koja se plasirala na županijsku razinu Lidrana 2010. koja će se održati 2. veljače 2010. u Pazinu.
Predstavljena zbirka PoZiCa
U utorak 19. siječnja 2010. u prostorijama Dječjeg odjela Gradske knjižnice Poreč s početkom u 18.00 sati predstavljena je XIII. zbirka literarnih i likovnih radova učenika prijateljskih gradova Poreča, Zaboka i Crikvenice naslovljene PoZiCa. Predstavljeno izdanje PoZiCe sadrži literarne i likovne radove sedmero učenika naše škole. S literarnim uratcima prisutni su Michele Škofić i Aleksandra Tuneski iz VII. razreda i Endi Staraj i Donatella Šimičić iz VIII. razreda, mentorica prof. talijanskog jezika Ester Zarli a s likovnim Carla Marion, Chiara Pisak e Carlotta Šegon iz VI. razreda, mentor prof. likovne kulture Luka Stojnić. Svi učenici čiji su uratci tiskani u predstavljenom izdanju PoZiCe dobili su primjerak zbirke na poklon. U sklopu programa pohvaljeni učenici na natječaju ?Nagrada Laurus nobilis 2009.' pročitali su svoje uratke.
Općinsko ekipno natjecanje u šahu
Naša škola je bila domaćin Općinskog ekipnog natjecanja u šahu za učenike osnovnih škola U četvrtak 14. siječnja 2010. naša je škola bila domaćin Općinskog ekipnog natjecanja u šahu za učenike osnovnih škola. Na natjecanje na koje su se prijavile ukupno četiri škole: OŠ Poreč, OŠ-SE Tar-Vabriga/Torre-Abriga, OŠ "Vladimir Nazor" Vrsar i naša škola održano je u Palestri s početkom u 11:00 sati. Učenike učesnike i njihove mentore pozdravili su v.d. ravnateljivca Škole, profesorica Ester Zarli, i gospodin Giuseppe Ghersinich, instruktor šaha u OŠ-i Poreč i sudac na Natjecanju. Ravnateljica je poželjela učenicima učesnicima da provedu dan u zdravom sportskom nadmetanju mjereći vlastite sposobnosti na šahovnici. Naša se škola predstavila na Natjecanju sa ženskom ekipom u sastavu Anabell Milokanović i Denis Cossetto IV. razred, Nikolina Paljić V. razred i Aleksandra Tuneski VIII. razred koje su se natjecale u kategoriji djevojčica i s muškom ekipom u sastavu Enrico Ghersinich III. razred, Michele Gerometta VII.razred i Daniel Brčić i Gianluca Sirotich VIII. razred koji su se natjecali u kategoriji dječaka. Na kraju Natjecanja poredak je bio slijedeći: 1. mjesto: TOŠ-SEI "Bernardo Parentin" - Poreč-Parenzo 2. mjesto: OŠ-SE Tar-Vabriga/Torre-Abriga 3. mjesto: OŠ "Vladimir Nazor" - Vrsar-Orsera 4. mjesto: OŠ Poreč Pobjednici Natjecanja, osmero učenika ekipe naše škole, koje je pripremala njihova učiteljica TZK-e, profesorica Anamaria Jakovčić, učestovat će na Regionalnom ekipnom natjecanju u šahu koje će se održati također u našoj školi 2. veljače 2010.
Turnir u stolnom tenisu u Vodnjanu
U četvrtak, 17. prosinca 2007., tri učenika Škole, Andre Rocco Juraković, Julijana Erceg i Endi Staraj, u pratnji profesorice tjelesne i zdravstvene kulture Anamarie Jakovčić, natjecali su se na Turniru u stolnom tenisu u Osnovnoj školi u Vodnjanu, u organizaciji Talijanske unije i Pučkog otvorenog učilišta u Trstu. Troje učenika su se nadmetali u pojedinačnom natjecanju a Andre Rocco Juraković i Julijana Erceg i u mješovitim parovima. Svih troje ušli su u polufinale u obje kategorije.
Na izložbi "Moderna Kina"
Tijekom 5. nastavnog sata u srijedu 16. prosinca 2009 učenici viših razreda(V. ? VIII.) u pratnji učitelja posjetili su izložbu "Moderna Kina" koja su upriličili u Istarskoj sabornici povodom 60 godina Narodne Republike Kine Kinesko veleposlanstvo i Pučko otvoreno učilište Poreč. Izložba je otvorena od 4. do 19. prosinca 2009. od 10:00 do 13:00 i od 18:00 do 20:00 svakim danom osim nedjelje. Na izložbi su predstavljene umjetničke fotografije profesionalnih fotografa nastale duž 30. kineske paralele koja počinje u planinskom lancu Himalaye i prolazi kroz sedam kineskih provincija. Već tisućljećima regije kroz koje prolazi 30. paralela predstavljaju tradicionalni princip harmonije između čovjeka i prirode. Za učenike i nastavnike organizirano je predavanje gospodina Antonia Simonettia koji je predstavio publici svoja putovanja na ruti Marca Pola i pokazao je kopiju prvog kompasa koji su izumili Kinezi.
Predavanje prometnog policajca u I. razredu
Prometni policajac Miller Terzić iz Policijske postaje Poreč posjetio je našu školu u četvrtak 3. prosinca 2009. kako bi educirao učenike I. razreda o pravilima ponašanja u prometu. Posebno se osvrnuo na potrebu poznavanja prometne signalizacije u gradu i na putu od kuće do škole i obrnuto. Mališani su se pokazali zanimanje za predavanje postavljajući mnogobrojna pitanja.
Šahovski i stolnoteniski turnir Sv. Mauro
Petak 20. studenog 2009. je u našoj školi protekao u znaku sporta. Čak 22 učenika i 10 učenica učestvovalo je na Šahovskom turniru i 28 učenika i 16 učenica na Stolnoteniskom turniruu tijekom zadnja dva tjedna, oba u čast sv. Mauru, svecu žaštitniku grada Poreča čiji se blagdan obilježava 21. studenog. Turnire je pokrenula i organizirala profesorica tjelesne i zdravstvene kulture Anamaria Jakovčić. Pobjednica Šahovskog turnira je bila Aleksandra Tuneski, učenica VII. razreda, druga je Denis Cossetto, učenica IV. razreda, dok je treća Victoria Della Rosa, učenica VI. razreda. Među 22 učenika koji su se takmičili u dvije skupine najbolji u I.je bio Ivan Gasparini, učenik VI. razreda dok je drugi bio Matteo Cossetto a treći Giacomo Corazza, obojica učenici IV. razreda. Pobjednik u II. skupini je bio Daniel Brčić, učenik VIII. razreda, dok je drugi bio Gianluca Sirotich, učenik VIII. razreda, a treći David Maglica, učenik IV. razreda. Na stolnoteniskom turniru se nadmetalo 28 učenika i 16 učenica.U kategoriji dječaka (V.-VI. raz.) trojica najušpješnijih su bili: Umberto Brajković prvi, Davide Fatorić drugi i Giacomo Corazza treći.. U kategoriji djevojčica (IV.-VI.) najuspješnije su bile: Nikolina Paljić prva, Chiara Pisak druga a Astrid Dimitrijević treća. U kategoriji kadeta (VII.-VIII.) pobjednik turnira je bio Andre Rocco Juraković, drugi je bio Endi Staraj a treći Emanuel Dellapicca. U kategoriji kadetkinja u finalu je pobijedila Juliana, Fabiana Topani je bila druga a Sara Vivoda treća. Po završetku oba Turnira, najboljim šahistima i stolnotenisačima u Školi profesorica tjelesne i zdravstvene kulture Anamarie Jakovčić predala je zaslužene medalje uz asistenciju ostalih nazočnih profesorica.
Predavanje o veneričnim bolestima i kontracepcijskim sredstvima
Školska liječnica dr. med. Daniela Puniš u četvrtak 12. studenog 2009. je održala u našoj školi učenicima VIII. razreda predavanje o seksualno prenosivim bolestima i kontracepcijskim metodama. Sve ono što je korisno doznati o seksualno prenosivim ili veneričnim bolestima učenici su mogli naučiti zahvaljujući didaktičkom filmu koji im je prikazala liječnica, dok su se s kontracepcijskim sredstvima upoznali u izravnom razgovoru s liječnicom. Ovakva predavanja su svakako dobrodošla kao i školski liječnik, stručnjak koji je od velike pomoći učenicima, učiteljima i roditeljima.
X. izdanje Likovnog natječaja Ex tempore u Teatrinu
U utorak 17. studenog 2009. u Teatrinu Zajednice Talijana u Poreču održana je dodjela nagrada najuspješnijim učenicima nižih i viših razreda naše škole koji su se natjecali na X. izdanju likovnog natječaja "Ex tempore". Eve su se godine učenici nadmetali u portretiranju sugrađana jer je tema natjecanja bila "Portreti sugrađana". Uratci su ostvareni koristći: tintu, olovku i ugljen. Prosudbena komisija sastavljena od tri uglednika istarske likovne scene među mnogobrojnim kvalitetnim radovima prosudila je kako slijedi: Niži razredi: Prvo mjesto: Anabell Milokanović, IV. razred Drugo mjesto: Marijan Ciceran, IV. razred Treće mjesto: Anabel Uljančić, III. razred Viši razredi: Prvo mjesto: Ruben Finderle, VI. razred Drugo mjesto: Victoria De La Rosa, VI. razred Treće mjesto: Gianluca Sirotich,, VIII. razred Svi nagrađeni učenici dobili su na poklon pribor za likovni. Osim izložbe portreta istodobno je upriličena i izložba šarenih likovnih uradaka ostvarenih u raznim likovnim tehnikama na temu "Ja sam izabrao/la prijateljstvo" koja je provedena u okviru istoimenog Projekta kojeg je ostvarila psihologinja Škole Katerina Bartoli s učenicima nižih razreda (I.? IV.).
Integrirani dan u spomen na Parenzanu
Kako bi odali počast uspomeni na legendarnu željezničku prugu Parenzanu koja je od 1902. do 1935. spajala Trst i Pulu, učenici naše škole od I. do VIII. razreda, u pratnji učitelja i profesorice tjelesne i zdravstvene kulture Anamarie Jakovčić koja je osmislila i organizirala integrirani dan, proveli su sunčani i ne baš prehladan četvrtak 12. studenog 2009. u prirodi, prešavši dio pješačke staze koja ide uz trasu legendarne željezničke pruge Parenzane od Vižinade do Špinovaca. Propješačili su otprilike 6 km dionice od Vižinade, gdje su stigli autobusom iz Poreča, do Špinovaca s ciljevima koji su prethodno dogovorili u Školi: razvijati zanimanje i spoznaje u prirodnom okruženju, provoditi fizičke aktivnosti u prirodi, odigrati utakmice u cilju razvijanja koordinacije pokreta i motoričkih sposobnosti i razvijanje interpersonalnih odosa i higijensko zdravstvenih navika. Nakon fizičkog napora učesnici su se okrijepili u Agriturizmu Špinovci gdje su kušali tradicionalnu domaću hranu jedući fuže u umaku od piletine. Nakon ručka vratili su se natrag za oko kilometar stazom kojom su i došli, u smjeru Vižinade, gdje ih je čekao autobus za Poreč. Bio je to vrlo uspjeli i sedržajni dan koji će svi rado pamtiti a posebice najmlađi, učenici I. razreda.
Malonogometni turnir u Poreču
srijedu, 11. studenog 2009. u turističkom naselju Zelena laguna, udaljenog 3 km od središta Poreča, održan je Malonogometni turnir za učenike osnovnih škola talijanske nacionalne manjine iz Istre, Rijeke i Republike Slovenije u organizaciji Talijanske unije i Pučkog otvorenog učilišta iz Trsta. U dvjema dvoranama Intersport centra u Zelenoj laguni, na turniru posvećenom neprežaljenom učitelju TOŠ iz Buja Mariu Bazjaku takmičilo se 13 momčadi. Našu je školu predstavljalo deset učenika: Noè Žužić (IV.razred), Giacomo Corazza (V.razred), Emanuel Dellapicca, Michele Gerometta, Andre Rocco Juraković, Mario Užila i Alfonso Luy Žužić(VII. razred), Daniel Brčić, Deni Knapić i Endi Staraj (VIII.razred). Desetorica učenika igrali su dvije utakmice koje su na žalost izgubili, protiv momčadi Rovinja i TOŠ-e San Nicolò iz Rijeke. Pobjednici turnira su po drugi put učenici TOŠ-e iz Kopra dok su drugi učenici TOŠ-e iz Rovinja, a treći učenici TOŠ-e Belvedere iz Rijeke.
U Zavičajnom muzeju na izložbi Gradine prije grada
Učenici V. i VI. razreda proveli su dva sata povijesti predviđena u rasporedu za petak 2. studenog 2009. u Zavičanom muzeju gdje su razgledali izložbu o Poreštini u prapovijesti "Gradine prije grada". Radi se o vrijednim prapovijesnim predmetima koji svjedoče o životu i običajima indoeuropskih naroda koji su naseljavali Poreštinu 2000 godina prije rimske civilizacije. Tisuću godina kasnije gradine naseljavaju Histri koji grade nove. Kroz postavu izložbe učenike i učitelje vodila je muzejska pedagoginja profesorica Nadia Štifanić Dobrilović.
38. izdanje Natjecanja u poznavanju talijanskog jezika u Puli
U srijedu 4.studenog 2009., u poslijepodnevnim satima u OŠ-i Giuseppina Martinuzzi u Puli održano je tradicionalno Natjecanje u poznavanju talijanskog jezika za učenike pripadnike Talijanske nacionalne zajednice u Istri i Republici Sloveniji. Natjecanje promiče dječji časopis "Arcobaleno" pod pokroviteljstvom Talijanske Unije i Pučkog otvorenog učilišta iz Trsta. U kategoriji osnovnih škola i srednjih škola natjecalo se 41 učenik. Našu je školu predstavljalo troje učenika: Elisa Sošič (VII.) i Endi Staraj i Federica Zarli(VIII. razred)u pratnji psihologinje Škole, Katerine Bartoli. U kategoriji osnovnih škola predložene teme bile su: "Pričam o ljubavi.Proživljena, izmišljena ili priželjkivana ljubavna priča.,"Ako je to sport. Stadion i okolica: alkohol, incidenti među navijačima, ranjeni. Zašto'" i "Bez PC-a, mobitela, električne energije. Izdržao sam mjesec dana. Bilo je to iskustvo?". Pobjednički sastavci bit će izdani u listu "Arcobaleno" nakon što Prosudbena komisija u sastavu Tiziana Dabović (glavna urednica časopisa "Arcobaleno"), Liliana Venucci Stefan (zadužena za sektor nakladništva EDIT-a) i Patrizia Chiepolo proglasi najbolje.
Posjet uljari Agrolagune
U vjetrovitom prijepodnevu srijede 4. studenog 2009. učenici nižih razreda naše škole (I.-IV.), u pratnji učiteljica, uputili su se pješice k uljari Agrolagune u ulici Mate Vlašić na broju 34. Dočekala ih je srdačno zaposlenica uljare koja im je ukratko objasnila tehnološki proces proizvodnje maslinovog ulja nakon čega su posjetitelji osobno mogli vidjeti kako plodove masline prije svega pregledavaju da bi ih nakon toga smjestili na pokretnu traku gdje se s plodova uklanja lišće. Sljede pranje u perilici te mljevenje plodova mlinom čekićarom, Odvajanje tekućeg od krutog dijela se potom izvrši tako da se samljevena masa slaže na dijafragme koje se slažu na hidrauličnu presu te se silom pritiska tekući dio mase iscijedi, na tako da se masa najprije miješa radi lakšeg odvajanja tekućeg od čvrstog dijela pri centrifugalnoj sili u tzv. dekanteru. Ulje od vode se odvaja također mljevenjem plodova centrifugalnom silom u separatoru. Posjet uljari je osim velikog zanimanja učenika zbog velikog broja viđenih strojeva bio je i vrlo poučan jer je proces proizvodnje maslinova ulja mnogo jasniji doživljen uživo.
Projekt bundeva
Tijekom lijepog jesenskog dana u petak 30. listopada 2009, u našoj su školi učenici nižih razreda (I.-IV.) i njihove učiteljice bili vrlo zaposleni u Projektu bundeva koji je podrazumijevao istraživanja o podrijetlu i uporabi u gastronomiji bundeve, izbor i ukrašavanje bundeva i pripremu lutkarske predstave "Pepeljuga" prema istoimenoj bajci braće Jacoba i Wilhelma Grimma predstavljenoj vrtićkoj skupini predškolaraca, nižim i višim razredima. Bila je to vrlo živopisna predstava puna simpatičnih lutaka koje su osmislili i izradili polaznici Likovne grupe nižih razreda i glazbe.Glasove su likovima iz bajke posudile učiteljice nižih razreda: Romina, Vilma, Iva, Miranda, Ivana i Gordana. Njih je na kraju predstave publika zasluženo nagradila dugotrajnim pljeskom. Nakon lutaka, na redu su došli učenici II., III. i IV. razreda koji su predstavili istraživanja o podrijetlu i uporabi bundeve u gastronomiji. Projekt bundeva je nastavljen u obližnjem parku gdje su se učenici i učiteljice rekreirali i kušali kolače od bundeve koje su za tu prigodu ispekli neki roditelji i učitelji. Na kraju aktivnosti učiteljice su potaknule učenike da likovno izraze svoje dojmove o Projektu koristeći se različitim tehnikama. Bio je to drugačiji i zabavniji način učenja, stvarajući i istražujući.
Učenici i učitelji iz Sarajeva u posjet Poreču
Vikend od petka 9. do nedjelje 11. listopada 2009. protekao je u dvjema porečkim osnovnim školama u znaku prijateljstva i razmjene iskustava među predstavnicima različitih etničkih skupina ali zajedničkih ciljeva koji se mogu sažeti u riječima: upoznat se, razumjeti jedni druge i začeti trajna prijateljstva. Učenici OŠ ?Čengić Vila 1' iz Sarajeva koji su u ožujku toplo dočekali svoje vršnjake, učenike dviju porečkih osnovnih škola, i njihovi učitelji stigli su u uzvratni posjet Poreču kako bi upoznali taj drevni grad mora i mozaika i tako na najbolji način zaključiti zajednički projekt o toleranciji Kako je biti drugačiji: učimo toleranciju 2 koji je osmislila i koordinirala knjižničarka mentorica OŠ Poreč, prof. Vahida Halaba. U petak ujutro domaćini su dočekali sarajevske goste i odveli ih svojim kućama gdje su učenici proveli dva dana. Učitelji su smješteni u malom privatnom hotelu na ulazu u Poreč. U poslijepodnevnim satima u gradskom kinu učenici i učitelji svih triju škola uključenih u Projekt predstavili su se publici kulturno umjetničkim programom koji je osmišljen kao mozaik raznolikih točaka od dramsko scenskih, plesnih i glazbenik do predstavljanja istraživanja o brzoj prehrani, GMO-u i prehrani u opkoljenom Sarajevu. Učenici VII. razreda naše škole, članovi Dramske sekcije viših razreda predstavili su se sketchem koji je zamišljen kao virtualna šetnja gradom domaćina Diega i njegove sarajevske prijateljice Anide (Sara). Na kraju programa publici su se obratili dogradonačelnica Poreča, gospođa nataša basanić Ćus koja je izrazila odobravanje i potporu Projektu i ravnatelji dviju porečkih osnovnih škola, profesori Ester zarli i Edi Zarli kao i predstavnica OŠ čengić Vila 1 u odsutnosti Diretkorice, gospođe Zinete Bogunić koji su izrazili zadovoljstvo što su bili uključeni u Projekt. U predvorju kina postavljena je prethodno izložba radova učenika o tradicionalnoj istarskoj prehrani i izloženi su tipični istarski kolači koje su pripremile vrijedne ruke roditelja učenika uključenih u Projekt. Nakon programa svi su mogli kušati odlične kolače. Večer se nastavila gala večerom za učitelje iz Sarajeva i Poreča u konobi "Monte Rosso". Subotnje jutro je bilo puno aktivnosti u obje škole. U OŠ-i Poreč učenici i profesori iz Sarajeva molgi su pratiti gastronomsku radionicu gdje se demonstrirala tehnika pripreme fuža, a u našoj školi tri učenice VII. razreda i učitelji pripremili su za goste jezičnu radionicu na temu o prehrani. Učenici iz Sarajeva su se natjecali međusobno u pamćenju što većeg broja naziva prehrambenih artikala na talijanskom jeziku. Nakon ukusnog ručka pripremljenog za učitelje u školskom restoranu skupina učitelja domaćina odvela je goste u obilazak Vrsara. Večer se nastavila večerom u pizzeriji "Nono". U nedjelju ujutro ispred OŠ-e Poreč bilo je mnogo tužnih lica zbog odlaska sarajevskih prijatelja. Mnogi od njih, sada već spojeni čvrstom prijateljskom vezom, ponovno će se susresti ili u Sarajevu ili u Poreču
"Boje jeseni" u Poreču
U srijedu 7. listopada, tijekom prelijepog sunčanog dana rane jeseni, naša je škola imala čast i zadovoljstvo biti domaćin drugog izdanja smotre "Boje jeseni " nakon što je prošle školske godine proglašena pobjendicom prvog izdanja Smotre zahvaljujući učenicima koji su tada bili u III. razredu i njihovoj učiteljici profesorici Mirandi Benussi Malusà. I ove godine Smotra koju je organizirao "Odjel za odgoj i obrazovanje " Izvršnog vijeća Talijanske Unije uključila je učenike trećih razreda talijanskih osnovnih škola Istre i Rijeke. U Poreč su stigli predstavnici osnovnih škola iz Kopra, Pirana, Izole, Buja, Umaga, Novigrada, Rovinja, Pule, Vodnjana, Galižane, Šišana i Rijeke. 223 učesnika smotre među kojima su se naravno našli i 19 učenika sadašnjeg trećeg razreda naše škole i njihova učiteljica, profesorica Iva Debeljuh, nakon pozdravnog govora Ravnateljice naše škole, profesorice Ester Zarli, podijelilo su se u skupine kreativnog rada, ovisno o prethodno iskazanom zanimanju učenika (jezik i scenska umjetnost, glazba, ples, dvije likovne skupine i fotografija) i radili su, na raznim lokacijama u gradu, nadahnuti zajedničkom temom Poreč, grad mora i mozaika. Nakon stanke za ručak, učenici i učitelji mentori predstavili su u Teatrinu lokalne Zajednice Talijana rezultate rada svake pojedine skupine u sklopu zajedničkog kulturno umjetničkog programa koji su predstavljale ravnateljica naše škole i počasna gošća, profesorica Norma Zani, pročelnica Odjela za odgoj i obrazovanje Izvršnog vijeća Talijanske Unije. Pobjednici ovogodišnjeg izdanja Smotre su učenici i učitelji TOŠ-e "Giuseppina Martinuzzi " iz Pule čija je momčad pokazala najbolje poznavanje porečke kulturne baštine u kvizu koji su pripremili učenici članovi Grupe povijesničara naše škole uz stručnu pomoć profesora povijesti Deana Brhana i profesorice talijanskog jezika Ester Grubica. Iduće godine domaćin novog izdanja Smotre bit će dakle TOŠ "Giuseppina Martinuzzi "iz Pule.
39. izdanje atletskog mitinga u Puli
Najbolji atletičari naše škole učestvovali su, u pratnji profesorice tjelesne i zdravstvene kulture i trenerice Anamarie Jakovčić, na 38. izdanju Atletskog natjecanja za učenike talijanskih osnovnih škola Rijeke, Istre i Republike Slovenije na Verudi, u Puli. Najuspješniji učenici , nagrađeni medaljama , su: U kategoriji dječaka: Mario Užila (VI. razred) - 1. mjesto i zlatna medalja na 60 metara i 2. mjesto i srebrna medalja u skoku u dalj. U kategoriji kadetkinja: Lorella Radin (VII.razred) - 3. mjesto i brončana medalja na 60 metara. U kategoriji kadeta: Gregory Buršić (VIII. razred) - dva 2. mjesta i dvije srebrne medalje (80 metara i 80 metara s preponama) i Raffaele Nicoletti (VIII. razred) - 3. mjesto i brončana medalja u bacanju kugle.
Carli Marion "Laurus Nobilis" za prozu na talijanskom jeziku
U petak 8.svibnja 2009., u Istarskoj sabornici s početkom u 20:00 sati održana je svečana dodjela 13. izdanja književne nagrade "Laurus Nobilis" za literarne radove na hrvatskom i talijanskom jeziku. Učenici naše škole, pripremljeni od mentorice i profesorice alijanskog jezika Ester Zarli, kao i uvijek predstavili su se vrijednim uratcima i nagrađeni su na ovaj način: ?Nagrada ?Laurus Nobilis' Carli Marion (V. razred) za uradak "Disastri in cucina". Pobjednici su dodijeljeni bon u vrijednosti tisuću kuna za kupnju knjiga po vlastitom izboru, digitalni okvir za slike i putovanje u prijateljski grad Zabok. ?Pohvaljeni su: Aleksandra Tuneski (VI. razred) za uradak "Il mondo è un puzzle" Michele Škofić (VI.azred) za uradak " Elogio alle vacanze" Endy Staraj (VII. razred) za uradak " Il sogno piu' grande " i Donatella Šimičić (classe VII) za uradak " Un sogno diventato realtà " Nagrade pobjednicama je uručio gradonačelnik Edi Štifanić, a najbolje priče bit će tiskane u knjizi Pozica, zborniku radova učenika iz Poreča, Zaboka i Crikvenice.
34. škola stvaralaštva "Novigradsko proljeće "
Na 34. izdanje škole stvaralaštva "Novigradsko proljeće - Primavera Cittanovese 2009.", od 18. do 25. travnja 2009., naša je škola poslala petero učenika. Škola koja ih je ugostila, OŠ 'Rivarela' iz Novigrada, s prostorijama koje je posudila i od mjesne talijanske škole, pokazala se odličnim domaćinom školi koja se udaljava od klasičnih didaktičnih standarda, čije radionice su posebno originalne i maštovite i koja ima potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske i predsjednika republike Hrvatske, gospodina Stjepana Mesića. ?Carla Marion (V. raz.) učestvovala je u radu Kreativne radionice za izradu slikovnice gdje je napisala i likovno oblikovala kratku priču "Jedno novo prijateljstvo". ?Aleksandra Tuneski (VI. raz.) bila je polaznica Grafičke radionicegdje su se izrađivale matrice manjih formata ispunjene maštom i kreativnošću. ?Donatella Simičić i Gianluca Sirotich (VII. raz.) kao i prošle godine, radili su i zabavljali se u Keramičkoj radionici gdje su svojim vještim rukama oblikovali različite oblike i figure od gline. ?Grazia Cossetto (VII. raz.) je kao članiva Literarne radionice radila na pričama vezanim uz teme vrtova i cvijeća.
Integrirani nastavni dan Boje jeseni u Momjanu
U petak, 10. listopada 2008. učenici III. razreda naše škole u pratnji svoje učiteljice Mirande Benussi Malusà sudjelovali su u Momjanu u I. izdanju integriranog nastavnog dana Boje jeseni koji je organizirao Odjel za odgoj i obrazovanje Talijanske Unije za učenike talijanskih osnovnih škola Talijanske nacionalne zajednice. Tom su obliku nastave pristupili svi III. razredi talijanskih škola Istre i Rijeke te IV. razredi talijanskih osnovnih škola Republike Slovenije. Nakon svečanog otvaranja za učenike je organiziran posjet Momjanu. Nakon toga učenike su podijelili u radne grupe. Svaka je grupa dobila naziv po jednoj vrsti voća i imala je određeni zadatak. Nastale su tako: literarna, dramska, ritmička i likovna grupa, grupa za izradu stripa, grupa prirodnjaka, fotografska i glazbena grupa. Nakon izvedenih aktivnosti učenici su počašćeni ručkom, a u nastavku dana svaka je grupa predstavila rezultate svoga rada. Dan je okončan lovom na blago. Najjuspješniji u lovu bili su upravo učenici III. razreda naše škole.
Ex tempore u Novigradu
U subotu, 13. rujna 2008., delegacija učenika naše škole u pratnji profesorice talijanskog jezika Ester Zarli, nazočila je u Rijeci, u prostorijama Zajednice Talijana, svečanom početku II. izdanja književnog natjecanja ?La magia delle parole' koji je pokrenuo i organizirao Izvršni odbor Talijanske Unije ? Odsjek za odgoj i obrazovanje u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem iz Trsta. Učenici će imati ugodi zadatak da pročitaju tri naslova koje su dobili na poklon i to Voglio fare la scrittrice' od Paole Zannoner,' Io me ne vado' od Katherine Paterson e ?Il Professor Varietà' od Luce Novellija i da nakon toga prosude koji među njima najbolje zadovoljava njihove književne ukuse. Natječaj će se odvijati u tri faze tijekom školske 2008./2009. godine. Učenika članova prosudbene komisije za odabir najboljeg naslova književnosti za mladež bit će ukupno 127.
Hrvatski olimpijski dan
I ove kao i prošle godine, učenici naše škole, od I. do VIII. razreda obilježili su na športski način Hrvatski olimpijski dan. U srijedu, 10. rujna 2008., učenici nižih razreda, od I. do IV.,otišli su zadnja dva sata nastave, odijeveni u bijele majice, kao simbol mira i prijateljstva, najprije na Lungomare gdje su primijenili stretching i druge vježbe ,a potom do Parka Olge Ban gdje su se zadržali u igri da bi nakon toga pješačili ulicama užeg središta grada i odatle se vratili u školu. Učenici viših razreda, od V. do VIII. su otišli na rekreacijsko hodanje do naselja Brulo gdje su na trenutak zastali da se odmore u hladovini borova.
Naši učenici kod gradonačelnika Grada Poreča i kod župana Istarske županije
Naši učenici kod Gradonačelnika Grada Poreča U četvrtak, 5. lipnja 2008. učenici naše škole koji su postigli zapažene rezultate na županijskoj, regionalnoj i državnoj razini na smotri ?Lidrano 2008' za litererne radove, na natječaju za likovne radove ?Lik' te iz atletike, u pratnji njihovih profesorica i mentorica Ester Zarli, Anamarie Jakovčić i Anne Giugno, nazočili su svečanom prijemu koji je i ove godine upriličio gradonačelnik Grada Poreča, gospodin Edi Štifanić za učenike osnovnih i srednjih škola koji su nagrađeni tijekom školske godine. Tom je prigodom Gradonačelnik čestitao svim učenicima na postignutim uspjesima. Naše učenice kod Župana Istarske županije u Puli U utorak, 10. lipnja 2008. dvije učenice naše škole, , Stephanie Mikatović i Julijana Erceg sa svojom profesoricom talijanskog jezika i mentoricom, Ester Zarli, bile su na svečanom prijemu kod župana Istarske županije, gospodina Ivana Jakovčića. Prijem je održan u Domu hrvatskih branitelja u Puli. Dvije učenice koje su dobile poziv za Državnu smotru ?Lidrano 2008' u kategoriji literarnih radova dobile su na poklon svaka po jednu knjigu i majicu.
Izložba likovnih radova u Zavičajnom muzeju
U srijedu, 28. svibnja 2008. učenici V. i VI. razreda Škole, u pratnji svog učitelja likovne kulture Luce Stojnića, bili su u galeriji Muzeja na svečanom otvaranju izložbe likovnih radova koje su izradili za tu prigodu. Učenici su interpretirali Herkulov lik tehnikom lavir tuša. Poticaj je proizašao iz suradnje Muzeja i Škole nakon arheoloških iskapanja u gradu kada je pronađen predmet koji je predstavljao lik Herkula.
38. izdanje Atletskog natjecanja u Puli
Čak 20-ero učenika naše škole učestvovalo je, u pratnji profesorice tjelesne i zdravstvene kulture i trenerice Anamarie Jakovčić, na 38. izdanju Atletskog natjecanja za učenike talijanskih osnovnih škola Rijeke, Istre i Republike Slovenije na Verudi, u Puli. Najuspješniji učenici , nagrađeni medaljama , su: U kategoriji dječaka: Diego Lovrečić - 3. mjesto i brončana medalja za skok u dalj. U kategoriji kadeta: Mario Kikić - 2. mjesto i srebrna medalja za 80h, Giacomo Corazza - 2. mjesto i srebrna medalja za skok u vis, Giovanni Benussi - 2 x 3. mjesto i 2 brončane medalje za 80m i za 80h, Mario Kikić - 3. mjesto i brončana medalja za skok u dalj, Ivan Antolović - 3. mjesto i brončana medalja za skok u vis te Damiano Damian- 3. mjesto i brončana medalja za vortex.
Književna nagrada "Laurus Nobilis'
U petak 4. svibnja 2008., u 20:00 u Istarskoj sabornici odžana je svečana dodjela nagrade "Laurus Nobilis'. Učenici naše škole su nagrađeni kako slijedi: Nagradu "Laurus Nobilis' dodijeljena je Endyju Staraju za literarni uradak "Avventura di un giorno in campagna' Pohvaljeni su: Elisa Sošić za "Sono una fogliolina innamorata' Aleksandra Tuneski za "Mercoledì, 5 febbraio' Michele Škofić za "A dire la verità ci si guadagna sempre' Laura Borovac za "Amore cibernetico'
60 godišnjica časopisa za učenike "Arcobaleno'
U utorak, 27. svibnja 2008., malo izaslanstvo naše škole, 7 učenika III. i IV. razreda, svi redoviti čitatelji časopisa za učenike ?Arcobaleno' (nekad ?Pioniere') izdanog od izdavačke kuće EDIT iz Rijeke, u pratnji knjižničarke, nazočili su kao gosti velikoj priredbi koju je organizirala redakcija ?Arcobalena' u prostorijama Zajednice Talijana u Rijeci. Među šarenim balonima, zabavnim klaunovima, šaljivim scenskim nastupima i glazbom, mnogobrojnu publiku koja je došla na tu važnu obljetnicu pozdravili su među ostalima i Tiziana Dabović, glavna urednica ?Arcobalena', prof. Patrizia Pitacco, viša savjetnica za škole talijanske nacionalne manjine, Maurizio Tremul, predsjednik Izvršnog odbora Talijanske Unije i Silvio Forza, ravnatelj EDIT-a. Duž hodnika Zajednice, posjetitelji su mogli vidjeti nagrađene naslovnice i stripove te prelistati nekoliko kolekcija "Pioniera' /'Arcobalena' na čijim su stranicama radovi mnogih ličnosti ,danas poznatih i priznatih prosvjetnih djelatnika i članova društverno-političkog života Talijanske nacionalne zajednice. Najočekivaniji trenutak bila je podjela nagrada za intervjue, izradu naslovne stranice "Arcobalena' i stripove koje su osmislili učenici. Lijepa je proslava naravno okončana, kao svaka uspjela rođendanska proslava, velikom tortom i mini-vatrometom te partyjem s dobrom glazbom, pizzom i kolačima za svačiji ukus.
Prvi sajam cvijeća u Poreču
Od petka 18. travnja do subote19 travnja 2008 u Poreču se održao 1. sajam cvijeća Grada Poreča.U sklopu te manifestacije održao se sajam cvijeća,nekoliko koncerata, ulična utrka, zabavne igre, kulturno-umjetnički program i izložba literarnih i likovnih radova učenika dviju škola. Učenici nižih razreda naše škole,od I. do IV., sudjelovali su na Sajam s literarnim i likovnim radovima na temu cvijeća te su izveli kulturno-umjetnički program tijekom kojeg se predstavio Zbor nižih razreda predvođen profesoricom glazbene kulture Samanthom Rocco-Popović te Ritmička grupa nižih razreda koja je izvela ples ?Mamma natura'.
Predloženi učenici za 'Novigradsko proljeće'
U ponedjeljak 4. veljače 2008 Škola je sastavila popis učenika koji su predloženi za Školu kreativnog stvaralaštva djece 'Novigradsko proljeće' koja će se održati od 12. do 19. travnja 2008. pri OŠ-i 'Rivarela' u Novigradu. Predloženi učenici su: - Laura Borovac e Gianluca Sirotich per i lavori con la ceramica - Matteo Sirotich e Minella-Ursula Kartal per i lavori letterari (in lingua croata) - Donatella Šimičić za batik
"Sastanak s maštom'
U srijedu 19 ožujka 2008. u Umagu je održano II. izdanje manifestacije "Sastanak s maštom' kojoj su prisustvovali učenici talijanskih škola Istre, Rijeke i Slovenskog primorja. Publika je sa zanimanjem pratila igrokaze koje su s puno entuzijazma predstavljali učenici. Učenici naše škole su zabavljali publiku komadom "Ciacole a Parenzo' ("Brbljanja u Poreču'), predstavljajući na sceni isječke iz svakondnevnog života građana i završavajući predstavu valzerom na glazbu popularne pučke pjesme "La mula de Parenzo'. Večer je završila zakuskom u restoranu TOŠ-e "Galileo Galilei' gdje su djeci ponuđeni pizza i slatkiši.
Predstavljen učenicima projekt "Parenzana"
U ponedjeljak, 18. veljače 2008.dipl. ing. Predrag Živković održao je u športskoj dvorani Škole dva predavanja o projektu "Parenzana". Prvo predavanje bilo je namijenjeno učenicima nižih razreda, od I. do IV., dok su drugo pratili učenici viših razreda, od V. do VIII.. Oba predavanja su predstavila učenicima povijest pruge Trst-Pula i projekt revitalizacije pruge. Projekt revitalizacije "Parenzane", nazvan "Put zdravlja i prijateljstva", predviđa ponovnu uspostavu pruge s ciljem obogaćivanja turističke ponude Istre. Projekt finansiraju Republika Hrvatska, Republika Slovenija, Istrarska županija i Grad Kopar.
Avangardna kazališna predstava o životinjama
U petak, 28. rujna, učenici škole, od IV. do VIII. razreda, u pratnji učitelja prisustvovali su nadahnutoj kazališnoj predstavi u izvedbi kazališta "Teatro del Trambusto" i malog komornog orkestra "Camerata Strumentale Italiana" iz Firenze u kinodvorani Pučkog otvorenog učlišta u Bujama. Predstava se odvijala u dva dijela. U prvom je dijelu orkestar izvodio skladbu Camillea Saint-Saensa "Karneval životinja" kao livemotiv dok je glumac prebučen u lovca prepričavao zgode i nezgode sa safarija. Životinje iz njegovih priča je troje glumaca prikazivalo kao kineske sjene. U drugom dijelu glazba slična prvoj, djelo suvremenog skladatelja Bruna Morettija, prati životinje XXI. stoljeća, one iz epruvete, uobličene u Muppetse. Poruka je bila jasna: volimo i očuvajmo životinje jer su one dio nas.
Turnir u stolnom tenisu "Sveti Mauro"
Danas, 21.studenog, u Školi je odrlan turnir u stolnom tenisu "Sveti Mauro". Natjecali su se ucenici i ucenice od IV. do VIII. Razreda.
U kategoriji ucenika (IV.-VI. raz.) u finalnoj su se utakmici natjecali Andre Rocco Jurakovic i Endi Staraj.Pobjednikom je proglaaen Andre Rocco Jurakovic. U kategoriji ucenica (IV.-VI.) u finalnoj su se utakmici natjecale Sara Vivoda i Julijana Erzeg. Pobjeda je pripala Sari Vivoda. U kategoriji djecaka (VII.-VIII.) pobjednik finalne utakmice izmedu Giovannija Benussi ja i Stefana Perkavca je Stefano Perkavac. U kategoriji djevojcica finalna utakmica izmedu Ilenije Corazza i Minelle-Ursule Kartal zavraila je pobjedom Ilenije Corazza.
Natjecanje u poznavanju talijanskog jezika
U subotu, 27. listopada, održano je, u Talijanskoj osnovnoj školi u Bujama, Natjecanje u poznavanju talijanskog jezika za učenike talijanskih osnovnih i srednjih škola Istre i Rijeke.Organizator natjecanja za osnovne škole bio je časopis za djecu »Arcobaleno« uz financijsku potporu Pučkog otvorenog učilišta iz Trsta. U kategoriji osnovnih škola natjecalo se 35 učenika. Našu su školu predstavljale učenice Stephanie Mikatović iz VII. i Sarah Čitar iz VIII. razreda u pratnji profesorice talijanskog jezika Ester Zarli. Natjecanje je započelo u 11 sati. Natjecatelji su svoje sastavke trebali napisati za 120 minuta. Tri predložena naslova bili su: »Upoznao/upoznala sam dječaka različitog kulturnog podneblja i naučio/naučila da...«, »Što bi se dogodilo kad bi Zemlju zaposjeli vanzemaljci '« i »Internet, avatar, virtualni svijet«. Nakon što su predali sastavke, učenici su mogli odabrati jedan roman, poklon organizatora. Najuspješniji učenici će se ponovno susresti u ponedjeljak, 26. studenog, u 17:00, u Osnovnoj školi u Bujama, na svečanosti objavljivanja pobjednika. Usporedo natjecanju u poznavanju talijanskog jezika zbivala se svečanost objavljivanja pobjednika literarnog natjecanja »Čarolija riječi« pokrenutog od Odsjeka za odgoj i kulturu Talijanske nacionalne zajednice u suradnji s novinskom kućom EDIT iz Rijeke. Učenicima talijanskih škola su predložena tri romana za djecu i mladež: »La pecora nera e altri sogni« od Andrea Valente, »Piume di drago« od Sare Boero i »Elogio alla bruttezza od Loredane Frescura. Našu su školu na svečanosti predstavljali učenici Endi Staraj. Donatella Šimičić i Federica Zarli u pretnji knjižničarke Škole, profesorice Indire Miljenović. Oni su predali glasove učenika naše škole koji su dodijelili 5 glasova romanu »Piume di drago« i 5 glasova romanu »Elogio alla bruttezza«. Prema glasovima učenika svih skola sudionica na natjecanju pobjednik je roman »Elogio alla bruttezza« od Loredane Frescura. Slijedeći susret s »Čarolijom riječi« bit će u svibnju 2008. kada će se učenici natjecati u kvizu o poznavanju pobjedničkog romana. Istog dana, profesori kiji su pratili svoje učenike na Natjecanju u poznavanju talijanskog jezika nazočili su Stručnom savjetovanju za profesore talijanskog jezika osnovnih i srednjih škola talijanske nacionalne zajednice.
"Dani kruha i plodova zemlje" u Školi
U sklopu obiljelavanja "Dana kruha i plodova zemlje" u srijedu, 24.listopada, ucenici nizih razreda Ckole uz svesrdnu pomoc svojih uciteljica i psihologinje okusali su se u spravljanju slastica.I. i II. razred pripremio je vocnu salatu od sezonskog voca. III. razred je zamijesio i ispekao croissante dok je IV. razred spravio raznovrsne kolacice. Svi, na kusanje ponudeni specijaliteti, bili su odlicni. Vjerujte nam!
Ucenici Škole na Natjecanju u krosu u Izoli
U srijedu, 24 listopada, ucenici V, VI, VII i VIII razreda Škole, u pratnji profesorice tjelesne i zdravstvene kulture Anamarie Jakovcic, nazocili su Natjecanju u krosu u Izoli, u Republici Sloveniji. Natjecanju su pristupili svi ucenici talijanskih akola Istre i Rijeke. U Kategoriji djevojcica (1995/96) istrcali su 1000m Sara Vivoda, Elisa Šosic iz V. razreda, Juliana Erceg i Daria Glavich iz VI. razreda. U Kategoriji djecaka (1995/96) istrcali su 1000m Andrè Rocco Jurakovic i Mario Uzila iz V. razreda, Endi Staraj iz VI. razreda i Andrea Matukina iz VII. razreda. U Kategoriji kadeta (1993/94) 1200m istrcali su Gregory Bursic iz VII. razreda te Giovanni Benussi, Ivan Antolovic, Damian Damiano i Diego Pisak iz VIII. razreda.